Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Δεν σεβάστηκαν ούτε τη Μεγαλόχαρη!



Ούτε την παραμονή της γιορτής της Παναγίας δεν σέβεται πλέον η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρον τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και φυσικά συνολικά η Ελλάδα.

Ειδικότερα, μια ημέρα πριν από τη μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, τον Δεκαπενταύγουστο, την Τρίτη, οι στρατοκράτες της Αγκυρας συνέχισαν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Ειδικότερα, οκτώ μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στο Αιγαίο χωρίς να έχουν υποβάλει σχέδιο πτήσης, παραβιάζοντας σε τρεις περιπτώσεις των εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στις 14 Αυγούστου, τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων έξι μαχητικά,
ένα ηλεκτρονικού πολέμου και ένα ελικόπτερο, μπήκαν στο Βόρειο, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Και ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο οι παραβιάσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την... ηθική (και όχι μόνο) πλευρά του ζητήματος. Αποδεικνύεται άλλωστε για άλλη μία φορά ότι για την τουρκική ηγεσία δεν υπάρχουν συμφωνίες και σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας...

Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ το 1988, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια μεγάλων γιορτών των δύο χωρών, καθώς επίσης και κατά το χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα δηλώνονται από κάθε πλευρά, δεν θα γίνονται ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, η Αγκυρα έδειξε για άλλη μια φορά τις προθέσεις της, αδιαφορώντας για τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή εν μέσω θέρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Μπαϊράμι, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σεβόμενες την εν λόγω συμφωνία, δεν πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Δεν είναι όμως μόνο το «κουρέλιασμα» για πολλοστή φορά εκ μέρους της γειτονικής χώρας του μορατόριουμ μεταξύ των δύο κρατών. Η αφερεγγυότητα της Αγκυρας θέτει για μια ακόμη φορά σοβαρά ερωτηματικά για το ποιος τελικά ελέγχει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου