Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ο. Κεφαλογιάννη στον ΤτΚ: Ο τουρισμός, μπορεί να γίνει πάλι πρωταγωνιστής της οικονομίας


Ενιαία και συγκεκριμένη τουριστική πολιτική κινήτρων για επενδύσεις προωθεί η αρμόδια υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη. Οπως επισημαίνει με συνέντευξή της στον «ΤτΚ» η υπουργός Τουρισμού, στις προτεραιότητές της είναι να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση σύγχρονων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η διευθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό, αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων.



Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, ωστόσο τα στοιχεία μέχρι σήμερα δεν είναι ενθαρρυντικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Θεωρείτε ότι ακόμα μια τουριστική περίοδος πήγε χαμένη και πώς μπορεί η κατάσταση αυτή να αναστραφεί;
Η φετινή τουριστική περίοδος αιχμής «άνοιξε» με προβλήματα. Στο διάστημα που θα έπρεπε να κορυφώνονται οι κρατήσεις, είχαμε μεγάλη κάμψη, λόγω της έντονης οικονομικής και πολιτικής ανασφάλειας που επικράτησε προεκλογικά. Επιπλέον, ήταν αρνητικά ήδη τα πράγματα από την περασμένη χρονιά, οπότε και σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες αφίξεων και εισοδήματος σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να περιμένει θαύματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμμαζέψουμε τις όποιες απώλειες. Να αυξήσουμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής με στοχευμένες ενέργειες, να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και να δώσουμε τις αναγκαίες ανάσες στον εσωτερικό τουρισμό που βρίσκεται σε σημαντική κάμψη.

Τι περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού ή ειδικές μορφές τουρισμού;
Οι ειδικές μορφές τουρισμού δεν αναπτύχθηκαν όσο αναμενόταν την τελευταία διετία, γιατί έλειψαν όλες εκείνες οι απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες πολιτικές που θα το επέτρεπαν. Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το πρώτο πεντάμηνο η κίνηση σε χειμερινούς προορισμούς που άλλοτε ήταν πρωταγωνιστές της εσωτερικής αγοράς ήταν μειωμένη κατά 20%. Αυτό επιβάλλεται να αντιστραφεί. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού της. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μορφές, που θα συνέβαλαν καθοριστικά στην άμβλυνση της έντονης εποχικότητας που χαρακτηρίζει το προϊόν μας. Στοχευμένο μάρκετινγκ, ολοκλήρωση των θεσμικών πλαισίων και κίνητρα για επενδύσεις είναι το τρίπτυχο της πολιτικής μας σε αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν σχέδια και πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός δεδομένων των οικονομικών συνθηκών ή ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στις αγορές του εξωτερικού;
Η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι μονόπλευρη. Σαφέστατα, κεντρική θέση σε αυτήν κατέχει ο εσωτερικός τουρισμός και για το λόγο αυτό η ενίσχυσή του αποτέλεσε και μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη ενεργοποιήσει εκ νέου το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους», με το οποίο πάνω από 80.000 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να κάνουν και φέτος διακοπές. Σας θυμίζω ότι το εν λόγω πρόγραμμα είχε σταματήσει εν μέσω κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης και ενώ διαφαίνονταν οι κίνδυνοι από την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού για την τουριστική επιχείρηση και την απασχόληση. Αυτούς τους κινδύνους θέλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα πολλών μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα και πολύτιμες για την κοινωνική συνοχή θέσεις εργασίας.

Θα ενθαρρύνετε, και με ποιον τρόπο, επενδυτές που απευθύνονται σε τουρισμό υψηλής εισοδηματικής τάξης;
Θεσπίζοντας μια ενιαία και συγκεκριμένη τουριστική πολιτική κινήτρων για επενδύσεις. Εχουν υπάρξει μεγάλες ελλείψεις σε σοβαρά θέματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Το καμποτάζ ήρθη καθυστερημένα. Το yachting πορεύτηκε χωρίς καμία στήριξη, με την Πολιτεία να αδιαφορεί για την αναβάθμιση και την υπαγωγή σε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο των υφιστάμενων μαρίνων. Η υπέρογκη γραφειοκρατία για την αδειοδότηση σύγχρονων, υπερπολυτελών ξενοδοχείων ελάχιστα μειώθηκε, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να αποτελεί περιπέτεια για τους επενδυτές. Προσθέτω σε αυτά την εκκρεμότητα διευθέτησης του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό, το οποίο αυτονόητα αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

Θα δώσετε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του αυτόνομου γραφείου επενδύσεων στον ΕΟΤ;
Η προώθηση των επενδύσεων είναι πρώτη προτεραιότητα για τον τουρισμό, αλλά και την εθνική οικονομία της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Ηδη προχωράμε σε απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και πιστοποίησης τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων και στην ανασυγκρότηση των διοικητικών δομών του υπουργείου και του ΕΟΤ. Στο πλαίσιο αυτό η λειτουργία του αυτόνομου γραφείου επενδύσεων είναι στα άμεσα σχέδιά μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τη συσσωρευμένη και εξειδικευμένη εμπειρία στον ΕΟΤ και στο υπουργείο για τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης, που, όπως ξέρετε, διέπονται από ένα σύνθετο και διάχυτο θεσμικό πλαίσιο.

Εχετε διακρίνει ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης από τους φορείς που εμπλέκονται με το υπουργείο για την προώθηση αλλαγών που πρέπει να γίνουν;
Υπάρχει καλή πρόθεση, καθώς και διάθεση για συνεργασία από την πλειονότητα των εμπλεκόμενων φορέων και, βεβαίως, από τα υπουργεία με τα οποία έχω ήδη συνεργαστεί αναζητώντας πλαίσιο κοινής δράσης για τον τουρισμό. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Ο τουρισμός μάς αφορά όλους. Είναι υπόθεση πολλών. Δεν μπορεί να πορευτεί με κοινωνικές ή πολιτικές δυνάμεις απέναντί του. Η συλλογική ευθύνη όλων μας για την ανάπτυξή του είναι υπαρξιακή ανάγκη για έναν κλάδο που ήταν και, πιστεύω, μπορεί να ξαναγίνει πρωταγωνιστής της οικονομίας μας.

---------------------------
 
 
ΓΙΑ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»
«Η έλλειψη κοινωνικής ειρήνης
το μεγαλύτερο πρόβλημα»
 
ΜΟΤΟ
«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη μέσα σε συνθήκες πόλωσης και με τον καθημερινό φόβο διαδηλώσεων, επεισοδίων, απεργιών»
 
Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που πρέπει να κοπούν για να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο με στόχο την ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα;
Κάποια τα προανέφερα ήδη, όπως είναι η γραφειοκρατία στην αδειοδότηση. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως είναι η έλλειψη στρατηγικής αερομεταφορών που να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες ή η άρση των εμποδίων στη διαδικασία έκδοσης Visa. Στα περισσότερα έχουμε ήδη κινηθεί για να τα αντιμετωπίσουμε και πολλά θα λυθούν νομοθετικά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ως μεγαλύτερο «αγκάθι» την έλλειψη κοινωνικής ειρήνης. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη του τουρισμού μέσα σε συνθήκες πόλωσης και με τον καθημερινό φόβο διαδηλώσεων, επεισοδίων, απεργιών. Αυτό είναι σαφές και μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους για την πορεία του τουρισμού μας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου