Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Νέο πλήγμα για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής από την τροπική καταιγίδα Ισαάκ

Πολλές σκηνές στον καταυλισμό των σεισμοπαθών στο Πορτ-Ο-Πρενς ισοπεδώθηκαν από τον άνεμο
Πορτ-ο-Πρενς
Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το Σάββατο την Αϊτή και τον καταυλισμό στον οποίο ζουν ακόμα 350.000 επιζώντες από τον σεισμό του 2010. Η τροπική καταιγίδα Ισαάκ πλησιάζει τώρα την Κούβα και αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα πριν φτάσει τις ακτές της Φλόριντα τη Δευτέρα.

Στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-Ο-Πρενς, ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε από την κατάρρευση τοίχου, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι πλημμύρες ήταν ευτυχώς περιορισμένες στη νότια ακτή της Αϊτής, όπου οι αρχές δημιούργησαν πρόχειρα καταφύγια σε 1.250 σχολεία, εκκλησίες και άλλα κτήρια, καθώς ο άνεμος ισοπέδωσε
πολλές σκηνές του καταυλισμού. Σύμφωνα πάντως με τον Ερυθρό Σταυρό, τα καταφύγια ίσως αποδειχθούν ανεπαρκή για τον πληθυσμό της φτωχής αυτής χώρας στην Καραϊβική.

Οι πλημμύρες δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσουν τώρα την επιδημία χολέρας που έχει σκοτώσει 7.500 άτομα από την εμφάνισή της μετά το σεισμό του 2010.

Το κέντρο της τροπικής καταιγίδας κατευθύνεται το βράδυ του Σαββάτου προς την Κούβα, της οποίας η ανατολική ακτή πλήττεται ήδη από ισχυρούς ανέμους. Περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει προληπτικά τις εστίες τους, μεταδίδει η τοπική τηλεόραση.

Η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου στην τροπική καταιγίδα έφτασε τα 95 χιλιόμετρα ανά ώρα. Αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες πάνω από τα 119 χλμ/ώρα, οπότε ο Ισαάκ θα αναβαθμιστεί σε τυφώνα.

Το κέντρο του συστήματος αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα στις ακτές της Φλόριντα, περιοχές της οποίας έχουν ήδη εκδώσει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην Τάμπα της Φλόριντα ξεκινά τη Δευτέρα το συνέδριο του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να αναβάλλει τη διοργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου