Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

«Πύραυλος» Γιούνκερ κατά Μέρκελ



«Ολοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι το πώς θα καταφέρουμε να επανεκλεγούμε στις θέσεις μας, αφού κάνουμε αυτά που πρέπει» δήλωνε παλιότερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας για τη χρησιμότητα της πραγματοποίησης οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Μια δήλωση όμως που πιθανόν να μην έκανε σήμερα, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την αναζήτηση του διαδόχου του στην προεδρία του Eurogroup. Απαλλαγμένος, λοιπόν, ο Γιούνκερ από το άγχος της συνέχισης της θητείας του στη θέση που κατέχει, δεν δίστασε να ασκήσει δριμύτατη
κριτική στη στάση του Βερολίνου απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να κατηγορήσει ανοιχτά τη Γερμανία ότι μεταχειρίζεται σαν «υποκατάστημά της» την ευρωζώνη!

Την ίδια στιγμή επιτέθηκε σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί ένας «φτηνός εσωτερικός διάλογος», ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για τις εθνικές αντιπαλότητες, οι οποίες «θεωρούνται ξεχασμένες», αλλά απέχουν -όπως είπε- «μόλις λίγα εκατοστά από την επιφάνεια». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπερτονίσει την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρηθεί το ευρώ με όλες τις χώρες-μέλη του.

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιο λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη «Sueddeutsche Zeitung», επισημαίνοντας ότι «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο απ' όσα έχουμε κοινά; Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;». Επίσης, κατά τον Γιούνκερ, «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς τη να καταρρεύσει δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», ενώ προειδοποίησε -«φωτογραφίζοντας» τις απόψεις τύπου Ρέσλερ- ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά».

Αν, πάντως, νομίζει κάποιος ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, «υποφέρει» εν μέσω θέρους από φιλελληνική κρίση, είναι μάλλον γελασμένος. «Η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει αποτελέσματα» εξήγησε ορθά κοφτά ο Γιούνκερ, εξηγώντας μάλιστα ότι δεν επιθυμεί να υποτιμήσει το πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά, δεν έκρυψε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ «θα έπληττε παγκοσμίως το κύρος της ευρωζώνης».

«Θα ήταν αληθινά ευχάριστο να κληθούν στην Ελλάδα οι πραγματικά πλούσιοι να πληρώσουν. [...] Δεν είναι δυνατόν οι μικρομεσαίοι να επιβαρύνονται και οι πλούσιοι να κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους. Η φορολογία των πλουσίων θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας των απλών ανθρώπων» κατέληξε ο Γιούνκερ.

Πραγματικά, όμως, ποιος τον πιστεύει; Ο ίδιος άλλωστε στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2011 είχε προβεί στην παραδοχή ότι στη διάρκεια της καριέρας του έχει αναγκαστεί να πει ψέματα προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διασπορά φημών που θα μπορούσε να ενισχύσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Οι οικονομικές πολιτικές της ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σε σκοτεινά δωμάτια και με άκρα μυστικότητα, με σκοπό να προστατευθούν» είχε πει χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος ότι «όταν τα πράγματα γίνονται σοβαρά, πρέπει να πεις ψέματα».


«Financial Times»: Κινδυνεύει το όνομα του ΔΝΤ από τη μη διάσωση της Ελλάδας
Η ανάμιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα ήταν σωστή, αλλά οι κίνδυνοι για τη φήμη του τώρα είναι μεγαλύτεροι από το περιορισμένο όφελος που έχει προσφέρει στην περίπτωση της Ελλάδας ανέφεραν χθες στο κύριο άρθρο τους οι «Financial Times», που επισήμαιναν ότι «η ευρωζώνη έχει χρήματα.

Χρειάζεται έναν αμερόληπτο και ειλικρινή σύμβουλο, όχι έναν συμπιστωτή». Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, «όσο περισσότερο συμμετέχει το ΔΝΤ σε μια διάσωση στην οποία δεν πιστεύει ούτε το ίδιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος στη φήμη του και στη στήριξη σε άλλα κράτη εκτός ευρωζώνης». Οι «Financial Times» υποστήριζαν ακόμη ότι αν οι αρχές της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να ορθοποδήσει χωρίς να δεχτούν απομειώσεις του επίσημου χρέους που οι ίδιες κατέχουν, το ΔΝΤ θα έπρεπε να τις προσκαλέσει να αναλάβουν την έκθεση του Ταμείου και να περιορίσει τον ρόλο του στη χορήγηση ειλικρινών συμβουλών για την προσπάθεια διάσωσης.

Οσο... χιουμοριστικό ακούγεται, πάντως το περί «ειλικρινών συμβουλών» άλλο τόσο αστεία - αν όχι κάτι χειρότερο- ακούγεται πια και η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της Βαβαρίας και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος έδωσε «ανεπιφύλακτα δίκιο στον Φίλιπ Ρέσλερ», για τα όσα εσχάτως είπε για τη χώρα μας.

Στου κουφού -κερδοσκόπου- την πόρτα όμως χτυπούσαν χθες με δηλώσεις τους τόσο ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και εις εκ των «σοφών» της γερμανικής καγκελαρίας Πέτερ Μπόφινγκερ όσο και η Γαλλίδα οικονομολόγος Αν Μπενασί-Κερέ. Ο πρώτος, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», προέβλεψε ότι η Ελλάδα το επόμενο έτος θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ευρωζώνη και τόνισε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Αθήνας από το κοινό νόμισμα θα ήταν περισσότερο καταστροφική για την υπόλοιπη ευρωζώνη, παρά για την ίδια. Τέλος, μιλώντας στην ιταλική «Il Messaggero», η Γαλλίδα οικονομολόγος εξήγησε ότι η Γερμανία «μόνο να χάσει μπορεί» από την ενδεχόμενη «διάλυση της ευρωζώνης».


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου