Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τι θέλουν οι Αζέροι από Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανία

Ο μόνος τρόπος να επιλεγεί ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, είναι να έχει την πλήρη υποστήριξη Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας. Όλες οι απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες και άδειες, πρέπει να υπάρξουν στην ώρα τους. Κάθε καθυστέρηση στα θέματα αυτά, θα σημάνει την υποβάθμιση της αξιοπιστίας του αγωγού από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει τις υποψήφιες διαδρομές για εξαγωγή το αέριού της στην Ευρώπη (ανταγωνιστικός του ΤΑΡ είναι ο αγωγός Nabucco με διέλευση από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία για να καταλήξει στην Αυστρία).
Τα παραπάνω δηλώνει ο πρέσβης του Αζερμπαιτζάν στην Αθήνα Rahman Mustafaye (διαπιστευμένος και στα Τίρανα), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tirana Times. Μεταφέρει δε την απόφαση της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, Statoil, Socar και άλλες διεθνείς εταιρείες), ότι το βασικό κριτήριο για την επιλογή του αγωγού, είναι η στήριξη των κρατών από τις οποίες διέρχεται.

Η δημόσια παρέμβαση του Αζέρου διπλωμάτη γίνεται σε μία περίοδο που εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες μεταξύ των τριών χωρών, καθώς τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την επίσημη εκδήλωση της στήριξης εκ μέρους των Κυβερνήσεων είναι περιορισμένα. 
του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου