Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Την αποκατάσταση σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ θα συζητήσει η Κλίντον Επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη.

Όχι μόνον την κατάσταση στη Συρία, αλλά και τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις αναμένεται ότι θα συζητήσει με την Κυβέρνηση της Τουρκίας η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέπτεται την Παρασκευή την Κωνσταντινούπολη.Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής "Τζερούσαλεμ Ποστ", οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εδώ και καιρό, πιέζουν τους δύο συμμάχους τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου -Ισραήλ και Τουρκία- να βρουν μια φόρμουλα επαναπροσέγγισης, σε μια χρονική περίοδο αναστάτωσης στην περιοχή και η κ. Κλίντον είχε εγείρει το ίδιο θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, πριν τρεις εβδομάδες, στην Ιερουσαλήμ.

Οπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ,
η κ. Κλίντον θα πάει στην Κωνσταντινούπολη, με την ολοκλήρωση της περιοδείας της στην Αφρική, "για διμερείς διαβουλεύσεις με την τουρκική Κυβέρνηση για τη Συρία, καθώς και για κάλυψη άλλων επίκαιρων ζητημάτων".

Διπλωματικοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα, δεν διευκρινίζουν εάν η κ. Κλίντον μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς λήγει η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας με το Ισραήλ και για το πώς αποκαθίστανται οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σχέσεις οι οποίες κατακρημνίσθηκαν τον Μάιο του 2010, ως επακόλουθο του περιστατικού με το τουρκικό πλοιάριο "Μαβί Μαρμαρά".

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, συναντήθηκε πριν δύο εβδομάδες με αντιπροσωπεία Τούρκων δημοσιογράφων, τους οποίους έφερε στη χώρα το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι οι δύο χώρες χρειάζονται μια φόρμουλα, η οποία να σέβεται τα δύο κράτη και που θα μπορούσε να βελτιώσει τις μεταξύ των σχέσεις, ωστόσο δεν κατέθεσε κάποιο συγκεκριμένο προσχέδιο για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Η Τουρκία, η οποία απέλασε τον Ισραηλινό Πρεσβευτή πέρυσι, συνεχίζει η "Τζερούσαλεμ Ποστ", απαιτεί μιαν απολογία από το Ισραήλ, πληρωμές αποκατάστασης στις οικογένειες των εννέα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο περιστατικό εκείνο, καθώς και άρση της απόφασης αποκλεισμού της Γάζας.

Το Ισραήλ, προσθέτει η εφημερίδα, έχει δώσει ενδείξεις ότι "θα συμφωνούσε με κάποιο κείμενο στην κατεύθυνση μιας απολογίας `εάν` έγιναν επιχειρησιακά λάθη και προκλήθηκαν χωρίς πρόθεση ζημιές. Εχει επίσης συμφωνήσει για πληρωμές αποκατάστασης".
"Απορρίπτει (το Ισραήλ), ωστόσο, να άρει τον αποκλεισμό, ως προϋπόθεση για βελτίωση των σχέσεων, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υπαγορεύει την ισραηλινή πολιτική".

Το Ισραήλ, επίσης, θέλει την τουρκική Κυβέρνηση να συμφωνήσει πως οποιαδήποτε συμφωνία θα έθετε ένα τέρμα στο ζήτημα αυτό και ότι δεν θα υπήρχαν περαιτέρω νομικές ενέργειες στην Τουρκία, κάτι που η Αγκυρα απορρίπτει να πράξει.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=101105

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου