Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ο Σαμαράς παίζει το χαρτί του... καλού κλίματος Με μέτρα και... ελπίδες προσπαθεί να πείσει του ξένουν και να εμπνεύσει τους επιχειρηματίες

Ο Σαμαράς παίζει το χαρτί του... καλού κλίματοςΤο χαρτί της ανατροπής του κλίματος στο εσωτερικό και το εξωτερικό παίζει τις τελεταίες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρώντας να χτίσει εκ νέου την ελπίδα της αναδιαπραγάτευσης του Μνημονίου αλλά χωρίς προσδοκίες για δημοσιονομικές ελαφρύνσεις ή νέα δάνεια. Αυτό που φαίνεται ότι ζήτησε από τους ηγέτες της Ευρωζώης κατά τις  προηγούμενες ημέρες είναι η χαλάρωση της κριτικής προς την Ελλάδα και η δημόσια στήριξη προς την κυβέρνηση.
Με αυτό το δεδομένο ο Αντώνης ΣΑμαράς επιχειρεί να πείσει αρχικά τους επιχειρηματίες και εν συνεχεία τις παραγωγικές τάξεις για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Πιέζοντας παράλληλα για τη
λήψη των μέτρων επιχειρεί να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της χώρας.
Όπως διαρρέουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στόχος του πρωθυπουργού είναι να υποστηριχθεί από τους επιχειρηματίες η κυβερνητική πολιτική και τα νέα μέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις καθώς το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να δώσει ανάσες στη χειμαζόμενη αγορά.
Πριν από λίγο από το Μουσείο της Ακρόπολης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί νικήτρια στο «νέο μαραθώνιο» που βιώνει.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε νέο μαραθώνιο. Θα τον κερδίσουμε και θα πούμε νενικήκαμεν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως για την επιτυχία χρειάζεται «καρδιά αλλά και μυαλό», στον απόηχο των επισκέψεών του σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου συνάντησε την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Αμφότεροι οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεών της Αθήνας και ουσιαστικά προοιωνίζοντας το «πάγωμα» τυχόν αποφάσεων μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικα στις αρχές Οκτωβρίου.
Την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, ο κ. Σαμαράς θα έχει σύσκεψη με τους συμπολιτευόμενους αρχηγούς, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, κατά την οποία θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Γαλλία και Γερμανία.
Οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν τα μέτρα ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να «κλειδώσουν» με την επερχόμενη επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικα.

Αύριο, 28 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου