Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: η αξιοπρέπεια της Ελλάδας πάνω απ΄όλα


Οι  Έλληνες είμαστε λαός υπερήφανος.  Δεν μας αρέσει καθόλου να δανειζόμαστε και να εξαρτώμεθα από δανεικά χρήματα. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας.  Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ανάπτυξη.  (Αλλά) Ευρώπη, μεταξύ άλλων, σημαίνει Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια.  Οι κοινωνίες που δοκιμάζονται έχουν ανάγκη να κρατήσουν ζωντανή την Ελπίδα, όρθια τη Δημοκρατία και ακέραια την Αξιοπρέπειά τους, ώστε να συγκρατήσουν ενωμένη τη χώρα τους, ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή στη χώρα τους.…”
Το απόσπασμα αυτό από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού μετά την σημερινή συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ υποδεικνύει και το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινήθηκε το ταξίδι του στην Ευρώπη και στις συναντήσεις κορυφής που είχε αυτήν την εβδομάδα.
Ξεκαθάρισε με άλλα λόγια ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ΕΕ ισότιμα. Και ότι δεν υπάρχουν υποτελείς χώρες. Για αυτό και η αλληλεγγύη έχει όρια, όπως και οι αντοχές ενός λαού. Και πάνω απ’ όλα, η αξιοπρέπειά του. Δεν μπορείς να σώσεις κάποιον όταν τον προσβάλεις διαρκώς.
Υπενθυμίζουμε ότι τα ίδια είχε πει και χθες στην κ. Μέρκελ στη συνάντησή τους στην Καγκελαρία
και επίσημα αλλά και ανεπίσημα. Και η κ. Μέρκελ συμφώνησε να βοηθήσει σταματώντας τα αρνητικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις από γερμανικές Κασσάνδρες που «βουλιάζουν» κάθε μέρα την Ελλάδα στην ανυποληψία και την κατάθλιψη.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Σαμαράς στις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης στον ελληνικό λαό και στην ανάγκη ελάφρυνσης της βαριάς φορολογία που επέβαλε η Τρόικα στον ελληνικό λαό.
Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋπόθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει και η Ελλάδα και η Ευρώπη, που είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων, του χρέους, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η ανάγκη δηλαδή να γίνουν οι οικονομίες πιο ανταγωνιστικές, οι αποκρατικοποιήσεις και η δικαιοσύνη και επιτρέψτε μου να πω ιδιαίτερα η φορολογική δικαιοσύνη. Αλλά για να πετύχουμε όλα αυτά, να μην ξεχνάμε την ανάπτυξη.  Οικονομίες που αργοπεθαίνουν χωρίς ανάπτυξη, δεν εξυγιαίνονται.  Τελικά, ισοπεδώνονται. Κι εμείς θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο, γι’ αυτό και πρέπει να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης άμεσα“.
Το κλίμα στη συνάντηση με τον Ολάντ ήταν ιδιαίτερα θερμό και αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου μετά την συνάντηση, που κράτησε μιάμιση ώρα. Πολύ πιο σαφής και συγκεκριμένος από την κ. Μέρκελ ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε να έχει ταυτόσημες απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και ναι μεν  ζήτησε  τήρηση των δεσμεύσεων και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και, το σημαντικότερο, ζήτησε να αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Για μένα, δεν τίθεται θέμα της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνηΗ Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην ευρωζώνηΗ Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και οι Έλληνες πολιτικοί βούληση για να οδηγήσουν τις μεταρρυθμίσεις έως την ολοκλήρωσή τουςΌλα αυτά, βεβαίως, με τρόπο που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός.
Η Έκθεση της τρόικα θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες αποφάσισε, με τις εκλογές, ο ελληνικός λαόςΚαι τότε, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που έχει να κάνει.
Δεσμεύσεις, λοιπόν, και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως αποφάσειςΟι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν.
Οι δύο χώρες μας ενώνονται από την ιστορία, αλλά πιστεύω και από το μέλλον μαςΈχουμε κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία και η ελπίδα που πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας” είπε μεταξύ άλλων.
Με άλλα λόγια ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις: Μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Και στήριξη της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου