Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ Το κτίσιμο ενός τέλειου κάστρου στην άμμο

Το κτίσιμο ενός τέλειου κάστρου στην άμμο
Το κτίσιμο ενός τέλειου κάστρου στην άμμο απασχόλησε ομάδα Ολλανδών, Γάλλων και Ιρανών ερευνητών, που κάνοντας πειράματα με κουβαδάκια, κατέληξαν στη σωστότερη αναλογία άμμου - νερού, ώστε τα δημιουργήματα παιδιών και γονέων στην παραλία να μη γκρεμίζονται σε σύντομο χρόνο.
Οι έως τώρα εκτιμήσεις έλεγαν ότι χρειάζεται ένα κουβαδάκι νερού για κάθε οκτώ κουβαδάκια άμμου ή περίπου αναλογία 12,5% σε νερό. Όμως η νέα έρευνα αναθεωρεί αυτή τη «συνταγή», καθώς
τονίζεται ότι το νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%. Αυτό το άριστο μίγμα (99% άμμος - 1% νερό) επιτρέπει στο κάστρο να φθάσει σχετικά εύκολα σε μεγάλο ύψος έως πέντε μέτρων, ανάλογα πάντα με την έκταση της βάσης του (όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο ψηλότερα μπορεί να φθάσει το κάστρο).
Για παράδειγμα, με μια κυλινδρική βάση που έχει ακτίνα 20 εκατοστών, μπορεί κανείς -εφόσον ακολουθεί την παραπάνω «φόρμουλα»- να κτίσει άνετα ένα κάστρο ύψους έως 2,4 μέτρων.
Το σχετικό ρεκόρ Γκίνες κατέχει ο Εντ Τζάρετ, ο οποίος πέρυσι σήκωσε, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ένα κάστρο από άμμο ύψους σχεδόν 12 μέτρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου