Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

«Θα είναι το τελευταίο βάρος»



Με τη φράση «δεν έχουμε δικαίωμα να μην πάμε καλά» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε από τη Μεσσηνία το στίγμα των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να υπερβεί τα πολυσύνθετα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η χώρα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να προέβη στην επίμαχη αναφορά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τους δημάρχους του νομού, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για σειρά ζητημάτων που χρήζουν της άμεσης προσοχής της Πολιτείας, ενώ σε θέμα αιχμής αναδείχτηκε το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συζήτηση που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές
ότι στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους θα πρέπει να συμβάλει αναλογικά και με όσο το δυνατόν ουσιαστικό τρόπο και η τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ περιγράφοντας τις δυνατότητες της χώρας για έξοδο από την κρίση φέρεται να εκμυστηρεύθηκε επίσης ότι η χρηματοδότηση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. θα είναι η τελευταία επιβάρυνση που θα υποστεί η κοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον πρωθυπουργό και στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της παραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης, που σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει φαινόμενα δυσλειτουργίας από τα οποία ζημιώνεται ο πολίτης.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει στην Αθήνα αύριο Παρασκευή, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει μια σύντομη στάση στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του Γεωργίας στο Ναύπλιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εν όψει των κρίσιμων ραντεβού που θα έχει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλoντ Γιούνκερ στην Αθήνα και ακολούθως με τους Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ στις πρωτεύουσες των χωρών τους, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει επικοινωνία και με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τους Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό παραμένει ανοιχτό, αλλά εφόσον αυτό δεν συμβεί θα υπάρξει συνεννόηση μαζί τους, ώστε να λάβουν γνώση των διαπραγματευτικών κινήσεών του.

Πάντως πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέφευγαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του δημοσιεύματος των «Financial times» αναφορικά με τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των επαφών του στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ωστόσο με νόημα ότι το «ζήτημα της επιμήκυνσης» είναι μέρος του διεκδικητικού πλαισίου της χώρας και θα τεθεί όπως πρέπει και τη στιγμή που πρέπει.


Γιώργος Κατσίγιαννης



Καταγγελίες χωρίς καμία πρόταση από την αντιπολίτευση

Με καταγγελίες και αφορισμούς, που στερούνται κάθε ενισχυτικής πρότασης για την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση, τοποθετούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες στο εξωτερικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αμφισβήτησε και το δικαίωμα του πρωθυπουργού να ζητήσει εθνική ενότητα, υποστηρίζοντας ότι με την επίμαχη αναφορά του επιχειρεί να συγκαλύψει τη διχαστική του πολιτική. «Η κατά γράμμα εφαρμογή του Μνημονίου και η υποταγή στους δανειστές από την τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά βάζει “βόμβα” στα θεμέλια της κοινωνίας και διαλύει τη συνοχή της» ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, καταγγέλλοντας τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ότι οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία. «Η μνημονιακή τριανδρία αποδεικνύει καθημερινά ότι αυτό που ξέρει να κάνει καλά είναι να προσθέτει σκληρά μέτρα, να ξεπουλάει δημόσιο πλούτο και να αφαιρεί κοινωνικά δικαιώματα φέρνοντας τη χώρα όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη» σχολίασε.

Την άσκηση «επιθετικής πολιτικής έναντι των δανειστών» προτείνει η Χρυσή Αυγή, καλώντας τους κυβερνώντες «να πάψουν επιτέλους να είναι επαίτες». «Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι υπεράνω των απαιτήσεων των τοκογλύφων» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της.

Για υποσχέσεις που πήγαν στον «κάλαθο των αχρήστων» έκαναν λόγο στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον Γιάννη Μανώλη να ασκεί δριμεία κριτική τόσο στον Ευ. Βενιζέλο όσο και στον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο αποκάλεσε «γιαλαντζί» αριστερό. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει λίστα «βαρβαρότητας» το πακέτο μέτρων με τα 11,5 δισ., που θα οδηγήσουν τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου