Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Π. Παναγιωτόπουλος: «Παγώνει» προς το παρόν το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας


«Παγώνει» προς το παρόν, το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, όπως δήλωσε σήμερα από την Λάρισα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός, σχολίασε ότι πρόκειται για ένα θέμα όπου δεν μπορούν να υπάρξουν επιπόλαιοι χειρισμοί και πρέπει να προηγηθεί μελέτη όλων των κοινωνικών δεδομένων. Ακόμη διαβεβαίωσε, για μία ακόμη φορά ότι οι περικοπές στο υπουργείο θα προέλθουν από τα εξοπλιστικά προγράμματα και όχι από τα ειδικά μισθολόγια.
    Ο κ. Παναγιωτόπουλος που μαζί με τον υφυπουργό Π. Καράμπελα, παρευρέθηκαν στις τελετές παράδοσης-παραλαβής ηγεσίας, στην 1η Στρατιά και στο αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι από την στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, βρήκε ομόφωνες εισηγήσεις όλων των επιτελείων για αύξηση της θητείας. Ωστόσο παρατήρησε, παρότι η θέση της ηγεσίας του υπουργείου δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική, προς το παρόν το θέμα θα πρέπει να παγώσει.
   
Συγκεκριμένα επεσήμανε: «το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά τη νεολαία μας, το πιο ευαίσθητοι κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση μεταξύ των οποίων και η ανεργία. Επιπόλαιοι λοιπόν χειρισμοί από την Πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα, οι οποίοι χειρισμοί μπορούν να επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο ακόμη και την ψυχολογία των νέων ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλης κοινωνικής διάστασης του θέματος, κάθε τέτοιος χειρισμός, θεωρώ ότι δεν ενδείκνυται. Το θέμα θα το μελετήσουμε, προς το παρόν παγώνει και όταν υπάρξουν νεότερα θα σας ενημερώσω».
    Ακόμη ο υπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες περικοπές στις απολαβές όσων υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά: «για να μην υπάρξουν οι περικοπές περίπου 10 και 12%, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και ο εγώ προσωπικά, σκύψαμε πάνω από προϋπολογισμούς και από συμβάσεις και καταφέραμε να περικόψουμε τέτοια ποσά τα οποία συγκροτούν τα λεγόμενα αριθμητικά ισοδύναμα, ώστε αντί για περικοπές 10 έως 12 % στα ειδικά μισθολόγια, να γίνουν άλλες περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς να μειώνουμε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».
   
Εξάλλου ο υπουργός, ανέφερε, ότι μέσα από τις περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα, βρέθηκαν ισοδύναμα 40 εκ. για το 2012 και 120 εκ. για το 2012.
    Όσον αφορά στην αλλαγή ηγεσίας στους δύο σχηματισμούς, τα νέα τους καθήκοντα ανέλαβαν επισήμως σήμερα ο νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Γεώργιος Σοφιανίδης καθώς και ο νέος ΑΤΑ, διοικητής παράλληλα του CAOC - 7, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος συνοδευόταν εκτός από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Κ. Γκίνη και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Α. Τσαντηράκη.
   
Ο νέος αρχηγός ΑΤΑ κ. Τουρνάς ανέλαβε στη θέση του αποστρατευθέντος αντιπτεράρχου Φ. Κρεβάικα και ο νέος διοικητή της 1ης Στρατιάς κ. Σοφιανίδης, ανέλαβε στη θέση του προαχθέντος στη θέση του Α/ΓΕΣ αντιστρατήγου Κων. Γκίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου