Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Υπουλη τακτική από Βενιζέλο



Ρεσιτάλ υποκρισίας σε τρία επίπεδα έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Αρχικά μίλησε για «ανοργανωσιά» της κυβέρνησης, αναφέροντας ως παράδειγμα την επαναφορά της εφεδρείας (που ο ίδιος προωθούσε). Θεατρινίστικα μάλιστα φέρεται να είπε: «Κοίτα πού φτάσαμε, να ανοίγει πάλι θέμα εφεδρείας». Προέβλεψε μάλιστα περαιτέρω ύφεση ως το 2016, προδικάζοντας ότι, εξαντλώντας ακόμα και την τετραετία, η κυβέρνηση θα είναι «υφεσιακή». Αυτό σημαίνει κι άλλα μέτρα, εφόσον ληφθούν αυτά των 11,5 δισ. που ο ίδιος σχεδίασε και ψήφισε ως υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για μία ύπουλη τακτική που εφαρμόζει τον
τελευταίο καιρό, κρατώντας εν... ζωή την απειλή ακόμα και της εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση...

Σε μία επίδειξη θράσους, χθες, στην Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τους «υπευθύνους της διαπραγμάτευσης» ότι δεν αναλαμβάνουν ρίσκο και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να πιέσει περαιτέρω τους εταίρους μας. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ευθύνη για το ότι δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις ανήκει στη Ν.Δ. για τη στάση της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στο σχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει για τη λήψη μέτρων. Κατήγγειλε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, παρά μόνο για αποκρατικοποιήσεις, αντιπροτείνοντας το γνωστό του πακέτο για παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος, αντιμετώπιση της ύφεσης και έμφαση στον τραπεζικό τομέα, το οποίο είπε ότι θα επανέφερε στη σύσκεψη των αρχηγών. Απέφυγε δε να δώσει οποιαδήποτε κατεύθυνση για την ψήφιση των μέτρων ή όχι, σημειώνοντας ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά υπάρχει μόνο ένα περίγραμμα. Αφησε αιχμές κατά του Μ. Χρυσοχοΐδη -χωρίς να τον κατονομάσει-, λέγοντας ότι «κάποιοι νομίζουν ότι τα έχουμε ψηφίσει» και «εξηγώντας» τη διαφορά τάχα από την εποχή που τα πρότεινε εκείνος και θα... απέδιδαν μέχρι σήμερα, που «έχουν ανατραπεί όλα», με διαφορετική πολιτική των εταίρων απέναντί μας, και θα προκαλέσουν ξαφνικά ύφεση. «Δεν πρέπει να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα. Ακόμα και αν τα παίρνεις την πρώτη φορά από άγνοια, τώρα συνιστούν έγκλημα» είπε η Χρύσα Αράπογλου, που προβληματίζεται για το αν θα μείνει στον χώρο, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, θυμίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η αποτίμηση του ποιος πλήρωσε την κρίση, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Βενιζέλος.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν τα εσωκομματικά. «Είσαι ο πρόεδρος, δεν έπρεπε να αντιδράσεις έτσι, πρέπει να λειτουργείς πιο συνθετικά» είπε ο Γ. Μαγκριώτης, ενώ άλλοι παρατήρησαν την «αποκρουστική» εικόνα από τον καβγά του με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι το θέμα των ΑΕΙ «σηκώθηκε» περισσότερο από όσο έπρεπε, για συμβολικούς και όχι για λόγους ουσίας, προκειμένου να φανεί ότι κάποια «παλικαράκια» εναντιώνονται. Στις αιχμές κατά «εκσυγχρονιστών» περιλαμβάνονται όσα είπε περί «αυτοσκοπού» κάποιων να συγκρούονται με κοινωνικές ομάδες, ενώ παρευρισκόμενοι υπερθεμάτισαν μιλώντας για ευθύνες πρώην υπουργών που τώρα «το παίζουν τιμητές των πάντων». Να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου κάλεσε τους «μεταρρυθμιστές» ο Δ. Καρύδης. «Δεν μπορεί να λέγονται μεταρρυθμιστές οι εισηγητές δεξιών και αδιέξοδων πολιτικών» είπε η κυρία Αράπογλου, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει με ποιους θα προχωρήσει. Στα οργανωτικά, αποφασίστηκε η συγκρότηση Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών, στελεχομένη από παντελώς άγνωστους νέους επιστήμονες που θα αναφέρονται απευθείας στον κ. Βενιζέλο, ενώ μεταξύ των υπευθύνων Περιφερειακής Ανασύστασης βρίσκει κανείς τους «συνήθως ευνοημένους» Γ. Μίχα (Ν. Αιγαίο) και Σπ. Παπασπύρο (Κρήτη), πρώην βουλευτές όπως οι Μ. Τιμοσίδης, Ελ. Τσιαούση (Αν. Μακεδονία – Θράκη), Δ. Παπουτσή, Σ. Μερεντίτη (Θεσσαλονίκη) κ.τ.λ., ακόμα και την «παπανδρεϊκή» Ασπα Παπαηλιού (Αττική) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου