Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Τι…βαθμό παίρνουν μέχρι σήμερα οι υπουργοί;


 Σχεδόν πενήντα ημέρες έχουν περάσει από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η οποία καλείται να διαχειριστεί τη δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας.
Με όλους και όλα να είναι εναντίον της, με το Βενιζέλο και τον Κουβέλη να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια και με τον Αντώνη Σαμαρά να παλεύει να βρει λύσεις παρά τα πολλά «βαρίδια» που τον τραβάνε πίσω και να περιμένει ένα θαύμα από την Παναγία.
Εμείς εδώ στο Antinews, σκεφθήκαμε λοιπόν ότι ίσως θα μπορούσε να είναι μια καλή περίοδος για ένα «βαθμολόγιο» των υπουργών της κυβέρνησης.
Δεκαπενταύγουστο έχουμε, χαλαρά είναι τα πάντα, ο κόσμος (και οι πολιτικοί) κάνουν τα μπάνια τους, οπότε δε θα… παρεξηγηθούν απ’ όσα θα διαβάσουν.
Έχουμε και λέμε λοιπόν με άριστα το 10.
Γιάννης Στουρνάρας (υπουργός Οικονομικών): Έχει χάσει τον ύπνο του με τα μέτρα που πρέπει να
επιβληθούν. Δεν είναι και εύκολο να βρεις 11,5 δις χωρίς να σπάσεις αυγά και να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό δεν έχει κλείσει και το πακέτο που οριστικοποιείται εντός των επομένων εικοσιτετραώρων. Ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί άκρως τεχνοκρατικά αν και βλέπει ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι δραματική. Θα κριθεί οριστικά όταν ανακοινωθούν τα μέτρα, γι’ αυτό μέχρι τότε… 8. Ο βαθμός είναι για την υπομονή που δείχνει και τις προθέσεις του, ενώ έχει καλή χημεία με το Σαμαρά.
Γιάννης Βρούτσης: Ο υπουργός Εργασίας έπεσε νωρίς στα βαθιά. Από απλός βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ κλήθηκε να κόψει 5 δις ευρώ, πράγμα όχι εύκολο. Τα καλά λόγια που λένε όλοι γι’ αυτόν, οι αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνει να βρει ισοδύναμα αλλά και η μάχη που δίνει για τις συντάξεις μαϊμού, τον έχουν κάνει συμπαθή. Αν έλειπαν εκείνες οι δηλώσεις ότι δε μπορεί να είναι οι συντάξεις 1.400 ευρώ όταν ο νεοεισερχόμενος παίρνει 583 ευρώ, μπορεί να έπαιρνε και άριστα. Θέλει προσοχή με δηλώσεις του στυλ…«ο νόμος μου…» και μια συμβουλή: Μακριά από τα ΜΜΕ και διαρροές με έγγραφα, κλπ. Θα κριθεί κι αυτός από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, οπότε το 7αράκι προς το παρόν είναι αρκετό.
Αντώνης Μανιτάκης: Εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες της ΔΗΜΑΡ που τον επέλεξε, έχει μείνει σταθερός στο ότι δε μπορούν να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο ενώ αντιτάχθηκε και στην εφεδρεία. Από πού όμως θα μειωθεί το κράτος, δε μας λέει. Είναι υπουργός κι όχι αντιπολίτευση για να κάνει μόνο κριτική, πρέπει να δώσει και λύσεις. Στο Βήμα την περασμένη Κυριακή διαβάσαμε, ότι ο Σαμαράς τον θεωρεί ζηλωτή της διοικητικής μεταρρύθμισης. Δεν το πιστεύουμε, γιατί τα δείγματα δεν είναι καλά. Οπότε… κάτω από τη βάση, 4 και πολύ είναι.
Αντώνης Ρουπακιώτης: Πολλές αρνητικές κρίσεις εισπράττει από την πρώτη ημέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, που λειτουργεί περισσότερο ως εκπρόσωπος των δικηγόρων, αφού έχει διατελέσει και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το έπραξε και στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και συνεχίζει να κινείται με αυτό τον τρόπο. Προ ημερών έβαλε θέμα συνταγματικότητας της εφεδρείας, ενώ πολλοί θυμούνται ότι μια Παρασκευή, προτίμησε να μιλήσει στο Mega, πριν κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο Μαξίμου που ήταν προγραμματισμένη για λίγη ώρα αργότερα. Βαθμός: Λίαν επιεικώς 3.
Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ο υπουργός Άμυνας καλείται να διατηρήσει το αξιόμαχο του στρατού με τόσες περικοπές που γίνονται. Αγώνας πραγματικός να κρατηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις όρθιες, αν και κάποιοι επιμένουν ότι έρχονται μειώσεις. Δείχνει καλά αντανακλαστικά σε πολλές περιπτώσεις. Μόνο γι’ αυτό παίρνει… 8,5.
Σίμος Κεδίκογλου: Εκπροσωπεί προς το παρόν καλά την κυβέρνηση, ωστόσο, του βάζουμε επιεικώς ένα 6αρακι επειδή χρειάζεται προσοχή με τις διαρροές σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ δεν τον βαθμολογούμε επειδή είμαστε δίκαιοι και ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο δική του ευθύνη. Θα περιμένουμε λοιπόν και γι αυτόν.
Κωστής Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες να ξεμπλοκάρουν έργα που θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και το ΕΣΠΑ που είναι παγωμένο και γίνονται προσπάθειες να ξεκολλήσει, του δίνουν ένα 8.
Αντώνης Λιβιεράτος: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί πουθενά. Και τις 50 ημέρες όλοι ψάχνουν να δουν τι κάνει αυτό το υπουργείο και αυτός ο υπουργός. Ο καθηγητής, φίλος και επιλογή του κ. Βενιζέλου εμφανίστηκε όταν ανακοίνωσε τη μετακόμιση του υπουργείου στο Μινιόν. Μια ανακοίνωση που είχε κάνει, όμως, και ο Γ. Παπακωνσταντίνου πριν μερικούς μήνες. Οπότε… βαθμός 3 λίαν επιεικώς.
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος: Ίσως ο πιο δραστήριος μετά το οικονομικό επιτελείο υπουργός. Του έλαχε το δύσκολο έργο των αλλαγών στο νόμο για τα Πανεπιστήμια και η προσπάθειά του να μην κλείσουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω χρεών. Ελπίζουμε να έχει δίκιο με τις αλλαγές και να μην δικαιωθεί το καθηγητικό κατεστημένο. Αν μάλιστα το σχολικό έτος λειτουργήσει κανονικά και χωρίς… φωτοτυπίες τότε θα πάει στο 8 στα σίγουρα. Μελανό σημείο οι περικοπές στην Παιδεία λόγω κρίσης.
Ανδρέας Λυκουρέντζος: Βαρύ το φορτίο και για τον υπουργό Υγείας. Καλείται να βρει λύσεις για το μπάχαλο στην υγεία, να κάνει αιματηρές περικοπές αλλά και να βάλει τάξη στο χάος των νοσοκομείων. Οι προσπάθειές του, χωρίς μεγάλα λόγια, για έλεγχο των δαπανών, του δίνουν ένα 7.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Φρέσκο πρόσωπο με καλή παρουσία στο Τουρισμού και καλά λόγια από τους τουριστικούς φορείς. Αν η χρονιά κλείσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τότε θα έχει χρεωθεί κι αυτή ένα μέρος της «επιτυχίας». Θα κριθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου.
Αθανάσιος Τσαυτσάρης: Έχει καλή χημεία με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, ήταν στην πρώτη γραμμή με τις πυρκαγιές και τις αποζημιώσεις αλλά θα κριθεί και αυτός στο μέλλον. Προς το παρόν παίρνει 6.
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ο υπουργός Εξωτερικών είναι παλιά καραβάνα στο χώρο και ξέρει τι πρέπει να κάνει με την εξωτερική πολιτική. Τα δύσκολα είναι μπροστά και οι προκλήσεις έρχονται οπότε παίρνει ένα 7 για εμψύχωση.
Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Οι προτάσεις του για αλλαγή των διατάξεων για την ιθαγένεια και η αυστηροποίηση του πλαισίου κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, αν και χρειάζονται γενναιότερα μέτρα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Παίρνει προς το παρόν βαθμό 7.
Νίκος Δένδιας: Άνοιξε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, η επιχείρηση Ξένιος Ζεύς έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν πρέπει να μείνει σ’ αυτά. Πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στα κέντρα κράτησης αλλά και να δείξει μεγαλύτερη πυγμή στην αντιμετώπιση φασιστικών, ακροδεξιών φαινομένων που επιχειρούν να μετατρέψουν σε ζούγκλα την ελληνική κοινωνία. Του βάζουμε 9 για εμψύχωση.
Κωνσταντίνος Μουσουρούλης: Ο υπουργός Ναυτιλίας πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της πολιτείας με τους εφοπλιστές και να βρει λύσεις στην ακτοπλοϊα όπου οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Είναι νωρίς για να κριθεί, οπότε παίρνει ένα 7 για συμπαράσταση.
Υπάρχει όμως και μεγάλος αριθμός αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που μέχρι στιγμής περνάνε απαρατήρητοί…Γι’ αυτούς θα επανέλθουμε εντός των προσεχών ημερών, όπως και για άλλα πρόσωπα-κλειδιά.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου