Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές δεν αστειεύονται με τους λαθρομετανάστες


Για μια ακόμα φορά, η Γαλλία κηρύσσει «πόλεμο» στους παράνομους μετανάστες. Ομάδες καταστολής της αστυνομίας κατέστρεψαν καταυλισμούς και συγκέντρωσαν εκατοντάδες Ρομά σε πόλεις όπως η Lille, η Lyon και η Marseille. Την Τετάρτη, σκηνές και καλύβες διαλύθηκαν από τους αστυνομικούς στην περιοχή Belleville του κεντρικού Παρισιού, προσθέτοντας ακόμα 100 περίπου άτομα στον απολογισμό.
«Πολλοί από αυτούς θα φύγουν με πτήσεις στη Ρουμανία,» σύμφωνα με τις αρχές του Υπουργείου Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια, όπως λένε, να απαλλαχτεί η Γαλλία από ολόκληρες παράνομες κοινότητες.
Η πολιτική αυτή των Σοσιαλιστών είναι ουσιαστικά συνέχεια των προσπαθειών του τέως προέδρου Nicolas Sarkozy, ο οποίος είχε ξεκινήσει τις επιχειρήσεις κάθαρσης το καλοκαίρι του 2010, τονίζοντας
το γεγονός της διαμονής περί των 15,000 Ρομά σε διάφορους καταυλισμούς ανά τη γαλλική επικράτεια και προτείνοντας ακόμα και την αποστολή σωμάτων της αστυνομίας στη Ρουμανία για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης και εγκλημάτων που σχετίζονταν με τους Ρομά. Τότε οι Ρομά είχανε μιλήσει για «εθνοκάθαρση» και προσπαθήσανε να παρουσιάσουνε την περίπτωσή τους ως μέρος μιας γενικότερης ρατσιστικής πολιτικής του τότε προέδρου, που έφτανε μέχρι και το σύνολο της πολυπληθούς μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας.
Πολλοί περίμεναν πως οι πιο φιλελεύθεροι Σοσιαλιστές θα επιδείκνυαν μια πιο χαλαρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης, ειδικά για πολίτες της ΕΕ, αλλά ο Manuel Valls, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε τους καταυλισμούς ακατάλληλους για τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Ο κος Valls τονίζει τα προβλήματα των τριγύρω κατοίκων από την ανάρμοστη, τις περισσότερες φορές, συμπεριφορά των διαμενόντων στους καταυλισμούς και τις καταγγελίες για σοβαρά ποινικά αδικήματα που συνδέονται με αυτούς. Ακόμα και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του υγειονομικού κινδύνου για τους καταυλισμούς αυτούς, ενώ ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση ατόμων από ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά και οι έγκυες.
Χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία υιοθετούν όλο και πιο αυστηρές νομοθεσίες για τους επισκέπτες ακόμα και από χώρες της ΕΕ, με τους κατοίκους της Ρουμανίας να μπορούν να μπαίνουν στα σύνορά τους χωρίς βίζα, αλλά να τους απαγορεύεται η διαμονή εάν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται και συντηρούν εαυτούς.
TopGunZ, από Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου