Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

«Δεν βοηθούν οι λεονταρισμοί»



«Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται από τα μπαλκόνια». Στη φράση αυτή, που αποδίδεται στον Αντώνη Σαμαρά, συμπυκνώνεται το περιεχόμενο της στρατηγικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός εν όψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τους ισχυρούς ηγέτες της ευρωζώνης. Η θέση αυτή του πρωθυπουργού ως προς το ύφος και το περιεχόμενο της διπλωματικής τακτικής, που ο ίδιος πρεσβεύει ως διαπραγματευτικό δόγμα, αποτελεί και έμμεση απάντηση σε όσους τα τελευταία 24ώρα επιδίδονται σε λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς, θέλοντας με τη στάση τους αυτή να πλειοδοτήσουν σε εντυπώσεις για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Μάλιστα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν με νόημα ότι η χώρα πλήρωσε τα
καταστροφικά αποτελέσματα της δήθεν διαπραγμάτευσης, με όρους απειλών και εκβιασμών προς τους εταίρους, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για «πιστόλια πάνω στο τραπέζι», που τελικά βρέθηκαν στον κρόταφο της Ελλάδος.

Υπό το πρίσμα αυτό και με γνώμονα την πρόθεση του πρωθυπουργού να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι μέχρις ότου συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δεν θα αποτελέσει και έκπληξη εάν δεν πραγματοποιηθεί το αίτημα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για συνάντηση μαζί του. Βεβαίως αυτή είναι η μία παράμετρος, που συνδέεται με την αποφυγή θεαματικών κινήσεων που μπορεί να δημιουργήσουν παρερμηνείες, διότι υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες για την επίτευξη ενός ραντεβού του πρωθυπουργού με τους Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη που έχουν να κάνουν με τα χρονικά περιθώρια. Δεδομένου ότι η συζήτηση για συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προσδιορίζεται ύστερα από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 22 του μηνός στην Αθήνα, αυτό δεν εγγυάται χρονικά πλεονεκτήματα, επειδή αμέσως μετά θα πρέπει να ταξιδέψει στη Γερμανία. Ενδεχομένως να προλάβει να ενημερώσει στο παραπέντε της αναχώρησής του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στερούνται ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό. Ο Α. Σαμαράς βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους και η συνεννόηση ανάμεσά τους είναι διαρκής. Αλλωστε τα τελευταία 24ώρα έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη. Με τον τελευταίο μάλιστα συνομίλησε χθες το απόγευμα. Ωστόσο ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, που πληροφορήθηκαν χθες τις επικοινωνίες ανάμεσα στον Φ. Κουβέλη και τον Ε. Βενιζέλο με αντικείμενο το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το όψιμο ενδιαφέρον, κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να μετάσχει σε μια συζήτηση «συνευθύνης» για τις εξελίξεις, όταν ο ίδιος πριν από μία εβδομάδα έλεγε για τον Σαμαρά ότι «η ευθύνη ανήκει στον ίδιο».


Γιώργος Κατσίγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου