Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

«Ένταση στην περιοχή λόγω των ελληνοκυπριακών ερευνών για αέριο»

Οι «μονόπλευρες» ενέργειες των Ε/κ για έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο αύξησαν την ένταση στην περιοχή, υποστήριξε ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Σελτσιούκ Ουνάλ.
Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ουνάλ απαντούσε σε ερώτηση που του απευθύνθηκε μέσω του Twitter για τη στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα.
«Οι Ε/κ, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού και χωρίς την έγκριση των Τ/κ, δεν έπρεπε να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες. Τον περασμένο Μάιο οι Ε/κ βγήκαν σε νέο διεθνή διαγωνισμό για
έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου», είπε.
Ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι μέρος της περιοχής για την οποία προκηρύχθηκε ο β' γύρος αδειοδοτήσεων «παραβιάζει» τον χώρο αδειοδότησης της Τουρκίας και των Τ/κ.
«Εμείς και οι Τ/κ καλέσαμε τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου ν' απαξιώσουν αυτόν τον διαγωνισμό. Προειδοποιήσαμε την διεθνή κοινότητα. Είπαμε ότι πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε και η συγκατάθεση των Τ/κ», ανέφερε. Ο κ. Ουνάλ σημείωσε ότι η Τουρκία στήριξε την πρόταση Ερογλου για το θέμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Παρά τις προσπάθειές μας σε περίπτωση συνέχισης των ενεργειών των Ε/κ, είπαμε ότι η ένταση που μπορεί να προκύψει δεν θα είναι δική μας ευθύνη».
Υποστήριξε δε ότι στην ΑΟΖ της Κύπρου, δυτικά του νησιού, η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία «δεν θα ανεχθεί να εκτελεστούν δραστηριότητες έρευνες και εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε αυτή την περιοχή χωρίς άδεια, υπό την κάλυψη διεθνών εταιρειών».
http://www.alithia.com.cy/e

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου