Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης στη Συρία ζητεί η Γαλλία

Η Γαλλία «θα αποδεχθεί μία μεταβατική κυβέρνηση» για τη Συρία «όταν αυτή σχηματισθεί» διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Μιλώντας στην συνδιάσκεψη των Γάλλων πρεσβευτών ανά τον κόσμο που διοργανώθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ τόνισε πως «θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν η πολιτική μετάβαση» και κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση «να συστήσει μία μεταβατική κυβέρνηση, οικουμενική και αντιπροσωπευτική,
που θα μπορούσε να καταστεί η νόμιμη εκπρόσωπος της νέας Συρίας».
«Καλούμε τους Αραβες εταίρους μας να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το «στοίχημα» αυτό «υπερβαίνει πλέον τη Συρία κι αφορά την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής» και ιδιαίτερα τη σταθερότητα του Λιβάνου.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε επίσης να προειδοποιήσει πως η χρήση χημικών όπλων από το σημερινό συριακό καθεστώς θα έδινε «νομιμοποίηση σε μια άμεση επέμβαση» της διεθνούς κοινότητας. «Θα παραμείνουμε μαζί με τους συμμάχους μας σε άκρα εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουμε τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς, κάτι που για τη διεθνή κοινότητα θα αποτελούσε νομιμοποίηση για άμεση επέμβαση», διαμήνυσε.
Δήλωσε τέλος πως η χώρα του «εργάζεται» με τους εταίρους της για τη δημιουργία «ουδετέρων ζωνών» στη Συρία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου