Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

«Νέα σελίδα» για Ελλάδα και Ισραήλ



Δύο σημαντικές συναντήσεις θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτού ξεκινήσει τα ταξίδια του για το Βερολίνο και το Παρίσι.

 Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ενώ στις 22 Αυγούστου θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 Οταν ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2011 επισκεπτόταν, ως πρόεδρος της Ν.Δ., το Ισραήλ, είχε τονίσει: «Στόχος των συναντήσεών του ήταν, όπως σημείωσε, μια όχι ευκαιριακή αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών.


Γι’ αυτό και είχε ανοίξει την ατζέντα της οικονομικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Μιλάω για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, ΑΟΖ, τουρισμό, γεωργία, αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα».

 Και πράγματι οι σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ βελτιώθηκαν σε μια σειρά τομείς. Γι’ αυτό και η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ σηματοδοτεί με τον πιο ισχυρό τρόπο τους δεσμούς που οικοδομούνται μεταξύ των δύο χωρών.

 Πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνοϊσραηλινών συνομιλιών θα είναι τα ενεργειακά, με δεδομένο το ισραηλινό ενδιαφέρον (των ισραηλινών εταιριών) για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ελλάδας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει αέριο από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα στην Ευρώπη μέσα από τις ελληνικές θάλασσες. Δεύτερο θέμα, η τουριστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Ενα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ισραηλινοί με την ελληνική κυβέρνηση είναι το ζήτημα των επενδύσεων.

Τον κ. Πέρες θα συνοδεύει πλειάδα υπουργών, που θα έχουν επαφές με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύγκληση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ, το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2010 και είχε συγκληθεί μόνο μία φορά και αυτή στο Τελ Αβίβ.

Ο κ. Πέρες τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο (10.30), ενώ στις 12.00 ο πρόεδρος του Ισραήλ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο θα έχει και γεύμα εργασίας αμέσως μετά.

 Νίκος Ελευθερόγλου

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου