Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Συρία: εξετάζεται το ενδεχόμενο παραίτησης του Ασαντ

Το καθεστώς προειδοποιεί τον Ομπάμα να μην επέμβει 
Κάνει λόγο για ανάφλεξη στην περιοχή
Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στη Συρία
Με προειδοποίηση για ανάφλεξη που θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Συρίας απαντά η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έθιξε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης εάν το καθώς μετακινήσει ή χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης.
«Η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι αδύνατη» δήλωσε ο Σύρος αντιπρόεδρος μιλώντας από τη Μόσχα. Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό υπό όρους το ενδεχόμενο να συζητήσει μια ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση.
Η απάντηση στον Μπαράκ Ομπάμα ήλθε από τον αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα οικονομίας, Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι αδύνατη γιατί όποιος το σκέφτεται ... οδεύει προς
σύγκρουση που θα ξεπεράσει τα συριακά σύνορα» δήλωσε ο Σύρος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι η προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι για «κατανάλωση» από τα μέσα ενημέρωσης.
Επιπλέον ο υπουργός επισήμανε ότι η χώρα του είναι υπό όρους έτοιμη να συζητήσει μια ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση.
Διευκρίνισε δε ότι «η ιδέα μιας παραίτησης ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου σημαίνει de facto ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος».
«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ξένη ανάμειξη» υπογράμμισε από την πλευρά του στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι «το μόνο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν οι ξένοι παράγοντες είναι να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να αρχίσει ένας διάλογος».
Ο Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει τη Δύση να μην προβεί σε μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας και στη διάρκεια προγενέστερης συνάντησής του με τον Ντάι Μπινγκούο, σύμβουλο του κινεζικού κράτους. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος υπό τις παρούσες συνθήκες» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Οι σχετικές δηλώσεις ήλθαν μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Aμερικανού προέδρου προς το καθεστώς Μπασάρ Αλ-Άσαντ να μην αναπτύξει ή χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των αντικαθεστωτικών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ και υπαινισσόμενος ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική εμπλοκή.

Η κρίση διαχέεται στο Λίβανο
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα της Δευτέρας και συνεχίστηκαν όλη την Τρίτη μεταξύ σουνιτών μουσουλμάνων και αλαουιτών στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου.
Ένοπλοι στη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ-Ταμπανέχ αντήλλαξαν πυρά με αλαουιτών στη συνοικία Τζέμπελ Μόχσεν, παρά την παρουσία του λιβανικού στρατού που αναπτύχθηκε στην Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι 10 άνδρες τραυματίστηκαν σε επεισόδια την Δευτέρα και την Τρίτη και πρόσθεσε ότι έγιναν έφοδοι σε κατοικίες όπου κρύβονταν ένοπλοι.
Η χρόνια ένταση μεταξύ σουνιτών και αλαουιτών στην Τρίπολη έχει αναζωπυρωθεί εν μέσω της 17μηνης εξέγερσης των σουνιτών στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος είναι αλαουιτών.
Συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στην πόλη στις αρχές Ιουνίου άφησαν πίσω τους 15 νεκρούς ενώ απαιτήθηκε και επέμβαση του στρατού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Στο Λίβανο, υπενθυμίζεται ακόμη ότι έχουν περάσει χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες λόγω του εμφυλίου στη χώρα τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο Λίβανος για πολύ μεγάλο διάστημα ήταν στη σφαίρα επιρροής της Συρίας που είχε καθοριστική επίδραση στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ισχυρές εξάλλου είναι και οι υποψίες ότι η Συρία οργάνωσε την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η Χεζμπολάχ, οργάνωση με μεγάλη επιρροή στη χώρα, έχει και αυτή στενή σχέση με τη Συρία.

Ο Ολάντ συναντά την αντιπολίτευση
Στο μέτωπο της διπλωματίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα υποδεχθεί το απόγευμα της Τρίτης αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του κύριου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα.
Η συνάντηση έρχεται την επομένη των συνομιλιών που είχε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος με τον νέο διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι.
Μετά τη συνάντηση ο Σάιντα τόνισε ότι το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ο κυριότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, εξετάζει «επί του παρόντος» την πιθανότητα να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση. Στο ερώτημα, αν θα πρόκειται για μια εξόριστη κυβέρνηση, ο Σάιντα υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εντός της Συρίας.
Η προσωρινή κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της κοινότητας των αλαουιτών, από την οποία προέρχεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αμείωτη η αιματοχυσία
Στο στόχαστρο βομβαρδισμών από τον συριακό στρατό βρέθηκε εκ νέου την Τρίτη το Χαλέπι, με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κάνει λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν τις περιοχές Μαρέα και Ταλ Ριφάα της επαρχίας Χαλέπι.
Παράλληλα ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και κάτοικοι δήλωσαν ότι Σύροι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης εισήλθαν στο προάστιο Μουανταμίγια της Δαμασκού, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 20 νεαρούς άνδρες και έκαψαν καταστήματα και σπίτια προτού αποσυρθούν σταδιακά από το προάστιο.
Οι σοροί των ανδρών βρέθηκαν σε υπόγεια, καταστήματα και σπίτια, τα οποία λεηλατήθηκαν από τους στρατιώτες, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής, ανεβάζοντας σε 50 το συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιχείρηση του στρατού κατά του σουνιτικού αυτού προαστίου που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Δαμασκού, η οποία άρχισε τη Δευτέρα.
Τουλάχιστον 167 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη Συρία, ανάμεσά τους 88 πολίτες, 32 αντάρτες και 47 στρατιώτες.
Εξάλλου, δώδεκα πτώματα, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιών, βρέθηκαν στη συνοικία Καμπούν της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ανάμεσα στα θύματα στο Χαλέπι ήταν και μία 45χρονη Γιαπωνέζα δημοσιογράφος.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου