Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Φάρμακα χωρίς πίστωση και στο Νομό Καβάλας;



Σε δυσχερή θέση βρίσκονται πολλά φαρμακεία της χώρας και του Νομού Καβάλας, λόγω της καθυστέρησης της πληρωμής των συνταγών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Προχθές, ο φαρμακευτικός σύλλογος Νομού Καβάλας πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση και αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση που θα ψηφιστεί μεθαύριο, Σάββατο, στην έκτακτη γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου. Με την απόφαση που θα λάβει η έκτακτη γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, μεθαύριο Σάββατο 25 Αυγούστου, αποφάσισε να συνταχθεί ο φαρμακευτικός σύλλογος Νομού Καβάλας. Όπως είπε στον «Κ.Τ.» η πρόεδρος του συλλόγου, Σίσυ Ρακιτζή, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι της, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμής τους από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
(Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), είναι οριακή. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται στην ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε, πριν από δύο εβδομάδες, το διοικητικό συμβούλιο του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου:
«Συνάδελφοι,
Παρακολουθούμε τη δυσμενή πορεία των πληρωμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε όλο το εύρος της υγείας και ειδικότερα προς τα φαρμακεία. Το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και η ρευστότητα του κράτους, δεν επιτρέπει αισιοδοξία για αντιστροφή της κατάστασης. Παρά τις τεράστιες καθημερινές μας προσπάθειες, οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς σε στάση πληρωμών. Πληρωθήκαμε μέρος των συνταγών του Μαΐου (σ.σ. χθες έληξε η προθεσμία για την πληρωμή των συνταγών του Ιουνίου, ενώ υπάρχουν οφειλόμενα έξι μηνών και από το 2011). Για τα υπόλοιπα χρήματα, όπως και για τις συνταγές Ιουνίου, οι όποιες δεσμεύσεις είχαμε μέχρι σήμερα έχουν ανατραπεί και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Συγχρόνως, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέει με βασική αιτία τον κακό σχεδιασμό των εσόδων του και την υποχρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως το Ι.Κ.Α. και τον Ο.Γ.Α. Οι πολυεθνικές του φαρμάκου και οι προμηθευτές έχουν εκμηδενίσει τις πιστώσεις. Έτσι, τα φαρμακεία αιμορραγούν μεταξύ της ανυπαρξίας πίστωσης από τους προμηθευτές και της συστηματικής καθυστέρησης πληρωμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σάββατο 25/8/2012, με προοπτική πανελλαδικής κινητοποίησης και αναστολής πίστωσης προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα υπόλοιπα ταμεία που δεν πληρώνουν. Καλεί τους Φ.Σ. (σ.σ. Φαρμακευτικούς Συλλόγους) να συγκαλέσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασίσουν σχετικά. Υποστηρίζει τις αποφάσεις των Συλλόγων, αλλά συγχρόνως τους καλεί να λάβουν υπόψη την ενιαία πανελλαδική κινητοποίηση.

Zητάμε:
1) Άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων εντός των συμβατικών υποχρεώσεων.
2) Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρμοδίους Υπουργούς, όπως και με τα πολιτικά κόμματα. Στις συναντήσεις θα επιμείνουμε και στην αποπληρωμή των χρεών του 2011, στην προώθηση του συμψηφισμού με τα χρέη προς την εφορία και στην πίεση προς τις πολυεθνικές να χαλαρώσουν την πιστωτική πολιτική τους.

Συνάδελφοι,
Μόνο ο ενιαίος πανελλαδικός συντονισμένος αγώνας θα φέρει αποτελέσματα. Τα φαρμακεία θα επιβιώσουν και θα επιτελέσουν το ρόλο τους ως κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης πλάι στους Έλληνες πολίτες, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Πάρτε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Όλοι να συμβάλλουμε στην υπεράσπιση της περίθαλψης, της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας. Όλοι να συμβάλλουμε στην επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου». Ο φαρμακευτικός σύλλογος Νομού Καβάλας πραγματοποίησε γενική συνέλευση προχθές το βράδυ, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού φαρμακοποιών, που εξέφρασαν την αγωνία τους για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου