Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Πολεμικά πλοία στις Κουρίλες Νήσους στέλνει η Μόσχα

Η Ρωσία θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στον Ειρηνικό Ωκεανό στις Κουρίλες Νήσους, οι οποίες διεκδικούνται από την Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας της χώρας.
Η κυριότητα των Κουρίλων προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τα τέσσερα νησιά στο νότιο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι τα νησιά της ανήκουν και ζητεί από τη Μόσχα
να της τα επιστρέψει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας το μεγάλο αρματαγωγό Ναύαρχος Νεβέλσκοϊ και το ρυμουλκό Κάλαρ θα επισκεφθούν τρία από τα τέσσερα νησιά για να συμμετάσχουν στις τελετές προς τιμή των Σοβιετικών ναυτικών που σκοτώθηκαν εκεί στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιαπωνία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τις επισκέψεις ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων στα νησιά που η ίδια τα αποκαλεί «Βόρεια Εδάφη» ενώ η Μόσχα τα ονομάζει «Νότιες Κουρίλες». Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που τα επισκέφθηκε, το 2010, ενώ ξαναπήγε εκεί στις 3 Ιουλίου ως πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου