Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

«Όχι» στο κλίμα υπεραισιοδοξίας

Πάντως πέραν από τις συμφωνίες των τριών αρχηγών, στο Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Ιπποκράτους για την επαναδιαπραγμάτευση. 


Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν
συμμερίζονται το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που εκπέμπουν τη βεβαιότητα, ότι η επαναδιαπραγμάτευση, η επιμήκυνση και οι βελτιώσεις στους όρους του οικονομικού προγράμματος είναι περίπου δεδομένες. 


Η απάντηση είναι πως «τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Πρέπει να πείσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλους για τα προηγούμενα δύο χρόνια απραξίας». Έτσι όλοι στο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγουν τα παχιά λόγια και το μόνο που αναφέρουν είναι πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και χρειάζονται υπομονή και επιμονή. 


Τα λάθη
Μάλιστα επισημαίνουν πόσο σκληρά πλήρωσε η χώρα τους περσινούς χειρισμούς του τότε ισχυρού διδύμου Παπανδρέου-Βενιζέλου, που οδήγησε στην αποχώρηση της τρόικας και στα οδυνηρά αποτελέσματα για τους πολίτες. 


Ως εκ τούτου, με οδηγό και την προϊστορία και τα λάθη του παρελθόντος, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τις καλύτερες, όσο το δυνατόν, συνθήκες, πριν ο ίδιος θέσει σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της επιμήκυνσης. 
«Όλα πρέπει να γίνουν με προσοχή και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. 


Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια διαπραγματευτική ήττα» λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του κ. Σαμαρά που επιμένουν ότι οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις για να μπορέσει να απαντήσει στα όποια επιχειρήματα των πιστωτών περί καθυστερήσεων της ελληνικής πλευράς. 


Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι οφείλει και η τρόικα την επόμενη εβδομάδα να καταλάβει ότι με την ύφεση να αγγίζει το 7% δεν μπορεί να υπάρξουν άλλα μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου