Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ο καυτός μήνας Αύγουστος της κυβέρνησης


Να διαψεύσει τον κανόνα ότι «ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις», επιδιώκει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση.
Επισκέψεις υψηλών προσώπων, πρωθυπουργικά ταξίδια στο εξωτερικό, ολοκλήρωση πακέτου μέτρων και έκθεση της τρόικας, συμπληρώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα τον Σεπτέμβριο, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση της χώρας αλλά και των πολιτών.
Στις 22 Αυγούστου έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ ακολουθεί την προηγούμενη
συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν από το ταξίδι του κ. Σαμαρά σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο Μέρκελ (24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα)
Αν μη τι άλλο όλα αυτά θα βγάλουν ειδήσεις, οι οποίες ελπίζουμε να είναι θετικές ώστε να έχει η ελληνική οικονομία το χρόνο που χρειάζεται για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Εν αρχήν ην το πακέτο μέτρων που οριστικοποιείται τις επόμενες εβδομάδες, αλλά αφού πρώτα τρέξει… αίμα. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν μια σειρά από επιμέρους ενέργειες οι οποίες, βοηθούντος και του γενικότερου ευρωπαϊκού κλίματος,  ενδέχεται να φέρουν τον ούριο άνεμο που αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό που ενισχύει την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να παρέμβει δυναμικά στην κρίση που ταλανίζει την Ευρωζώνη. Και θα το κάνει προετοιμάζοντας τη ρευστότητα που θα δώσει στο ευρωπαϊκό σύστημα, η οποία στη συνέχεια θα του επιτρέψει να παρέμβει αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, δηλαδή να αγοράζει κρατικό χρέος ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις στα ομόλογα των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως η χώρα μας.
Τα καλά νέα τα επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος του EFSF, τονίζοντας ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο «μαξιλάρι ρευστότητας», με κεφάλαια που το Ταμείο θα δανεισθεί από τις τράπεζες, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος του ποσού ή για τους όρους.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές, άλλαξε άρδην το κλίμα και στάθηκε η αφορμή για να ανακάμψουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τρόπο εντυπωσιακό. Για παράδειγμα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο τερμάτισε με κέρδη 2,21%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στο +3,93%, ο CAC στο Παρίσι στο +4,38%, ενώ εκτινάχθηκαν Μιλάνο. στο +6,34% και Μαδρίτη στο +6%.
Την ίδια ώρα μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων (από 7,30% στο 6,78%) και το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,24 δολάρια, με κέρδη άνω του 1,6%.
Τέλος, έγινε γνωστό πως μετά από πιέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 3 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα του θα βρεθούν οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου