Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Κόκκινος συναγερμός στην Αθήνα, για τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Ισραήλ


Απόρρητο έγγραφο για «κόκκινο» συναγερμό εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία πριν από τρεις μέρες (31 Ιουλίου) υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος από βομβιστές-καμικάζι με στόχο Ισραηλινούς τουρίστες επί ελληνικού εδάφους.
Υστερα από πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, όπως η ισραηλινή Μοσάντ, κρίθηκε αναγκαία η έκδοση κατεπείγουσας διαταγής για έκτακτη επιφυλακή, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έλευση στην Αθήνα του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.
Το εμπιστευτικό έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου είναι στα χέρια του «Ε.Τ.», εστάλη σε όλα τα ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας ανά την Ελλάδα. Αναλυτικά περιγράφονται όλα τα μέτρα
προκειμένου να αποτραπεί τυχόν τρομοκρατική επίθεση σαν αυτή που συντάραξε τον περασμένο Ιούλιο τη Βουλγαρία, όπου στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς βομβιστής-καμικάζι σκότωσε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε 32, εκ των οποίων σχεδόν όλοι Ισραηλινοί τουρίστες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Δωδεκάνησα και τη Θεσσαλονίκη, όπου επικεντρώνεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ενώ υπό διακριτική παρακολούθηση θα βρίσκονται μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, συναγωγές και λιμάνια, όπου καταφτάνουν κρουαζιερόπλοια.
Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο, «η Ελλάδα είναι ο κύριος προορισμός Ισραηλινών τουριστών στην Ευρώπη», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων που δείχνουν ότι φέτος θα επισκεφθούν τη χώρας μας περίπου 500.000 Ισραηλινοί.
Αλλωστε η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ θα είναι μαζί με τα ενεργειακά το βασικό θέμα των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα από τις 6 Αυγούστου έως τις 9 του ίδιου μήνα ο Σιμόν Πέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και μέλη της κυβέρνησης.
Αξιόπιστες πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν, πάντως, ότι οι ελληνικές Αρχές δεν περίμεναν την αιματοχυσία στη γειτονική Βουλγαρία για να αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος να χτυπήσουν εξτρεμιστές στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Και τον περασμένο Μάρτιο
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το ότι στις 26 Μαρτίου του 2012 η ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει και πάλι κατεπείγουσα μυστική διαταγή για «κόκκινο» συναγερμό.
Στο διάστημα αυτό πήραν τα δικά τους μέτρα και τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές Ισραηλινών στην Ελλάδα. Ετσι, μετά από συνεργασία Ισραηλινών και Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων τα πούλμαν αλλά και οι εγκαταστάσεις των επισκεπτών από το Ισραήλ φυλάσσονται από ιδιώτες φρουρούς -σωματοφύλακες και καλά εκπαιδευμένους άνδρες εταιριών σεκιούριτι- ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, οπλοφορούν.
Οπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από την πλευρά τους οι ελληνικές Αρχές θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αισθάνονται ασφάλεια στις διακοπές τους οι Ισραηλινοί, οι οποίοι την περίοδο που διανύουμε αποτελούν σημαντική «ανάσα» για την οικονομία της χώρας μας.

Οι βασικότερες εντολές και τα επίμαχα σημεία
 Το μακελειό στο Μπουργκάς σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες ανάγκασαν την περασμένη Τρίτη την Αστυνομία στην έκδοση νέου διαβαθμισμένου εγγράφου. Τα κυριότερα σημεία του είναι τα παρακάτω:
1)  Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με ένστολη παρουσία αλλά και διακριτική παρακολούθηση από άνδρες με πολιτικά -ανάμεσά τους στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας- θα ισχύουν σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, συναγωγές και πρεσβείες του Ισραήλ. Ειδικές εντολές έχουν δοθεί σε όλα τα σημεία όπου έχει προγραμματιστεί κατάπλους κρουαζιερόπλοιων. Σε κλοιό θα βρίσκονται επιπλέον όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, όπου καταφτάνουν πολυάριθμα γκρουπ από το Ισραήλ. Αν κρίνεται απαραίτητο, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στοιχείων ταυτότητας.
2)  Πιο υψηλής επικινδυνότητας θεωρούνται τα Δωδεκάνησα και η Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν τα Χανιά και η Χαλκίδα. Στις περιοχές αυτές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η παρουσία χιλιάδων Ισραηλινών τουριστών απαιτεί την «πλήρη και πιστή εφαρμογή των ελέγχων και αυξάνει τις υποχρεώσεις των αρμόδιων ελληνικών Αρχών». Εμφαση θα δοθεί, επίσης, στους ελέγχους στα αεροδρόμια των περιοχών αυτών, καθώς τα μέτρα ασφαλείας σε αυτά κρίνεται αναγκαίο να γίνουν πιο αυστηρά, στο πρότυπο εκείνων που ισχύουν στο διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης του μακελειού στο Μπουργκάς μπήκε στη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας ως ταξιδιωτικό έγγραφο μια πλαστή άδεια οδήγησης.
3)  Εκτός από τους τουρίστες, φύλαξη χρειάζονται και τα σημεία όπου το εβραϊκό στοιχείο ήταν έντονο πριν από την κατοχή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, δηλαδή, όπου οι κοινότητες των Εβραίων εξακολουθούν να είναι πολυάριθμες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη.
4)  Εντολές έχουν δοθεί στους άνδρες που θα επιτηρούν με πολιτικά τους στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος προκειμένου να αντιληφθούν τυχόν ύποπτες κινήσεις, ιδιαίτερα από άτομα που έχουν χαρακτηριστικά καταγωγής από τη Μέση Ανατολή. Η παρατηρητικότητα θα χρειαστεί και για να αντιληφθούν άτομα που μπορεί να είναι καμουφλαρισμένα με περούκα, όπως ο καμικάζι στο Μπουργκάς.
Στην περίπτωση της έκρηξης στη γειτονική χώρα ο δράστης βρισκόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η βουλγαρική Αστυνομία, μέρες πριν στην περιοχή και παρακολουθούσε τα πάντα. Κανείς, ωστόσο, δεν τον είχε αντιληφθεί, κάτι που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τις ελληνικές Αρχές.
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, είχε δηλώσει ότι «η επίθεση στο Μπουργκάς πραγματοποιήθηκε από μέλη της (σιιτικής λιβανικής οργάνωσης) Χεζμπολάχ και διατάχθηκε από το Ιράν», ενώ σε άλλη αναφορά του είπε ότι «τα δίκτυα της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Τζιχάντ δρουν παγκοσμίως». Για «δάκτυλο του Ιράν» έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ από την πλευρά του αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη της οργάνωσης στη φονική έκρηξη.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου