Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα

Ολα τα μηνύματα από την Ευρωζώνη προαναγγέλλουν καταλυτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Η αρχή θα γίνει με τη διάσωση της Ισπανίας με την υπογραφή δεσμεύσεων μνημονιακού τύπου, ώστε να στηριχθεί στη συνέχεια με απευθείας αγορά των ομολόγων της από την ΕΚΤ και στη συνέχεια με στήριξη της Ιταλίας με όλες τις αποφάσεις και τις μη συμβατικές παρεμβάσεις που προανήγγειλε στις αρχές του μήνα ο Μάριο Ντράγκι. Τις εξελίξεις αυτές φαίνεται να προεξοφλεί η σχετικά θετική αναμονή των Αγορών.
Ηδη, η καγκελάριος Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με ένα γερμανικό αλλά και ευρωπαϊκό «κίνημα» που αξιώνει θεώρηση των γερμανικών συμφερόντων επί τη βάσει προστασίας του ευρώ.
Αμέσως μετά θα έλθει η ώρα της συνολικής διαπραγμάτευσης όχι μόνο για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σταθεροποίηση και ανάπτυξη, αλλά και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συνολικά.
Την επερχόμενη συνολική διαπραγμάτευση προαναγγέλλουν τόσο η σαφής τοποθέτηση των
Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγου όσο και η σκληρή γλώσσα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι απέναντι στο Βερολίνο, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Der Spiegel, ενώ στο ίδιο κλίμα κινούνται προσωπικότητες από τον οικονομικό σύμβουλο της Μέρκελ Μπόφινγκερ μέχρι τον πρώην καγκελάριο Σμιτ.
Τα παραπάνω από μόνα τους επιβάλλουν μια άλλη προσέγγιση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους εταίρους της κυβέρνησης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Το ζήτημα δεν είναι η αποτελεσματικότητα των συνταγών της τρόικας, αν είναι δηλαδή ρεαλιστική η απαίτηση για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή εν μέσω βαθιάς ύφεσης.
Το πραγματικό διακύβευμα είναι να είναι παρούσα η Αθήνα στην επερχόμενη συνολική διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την οποία είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε θεαματική βελτίωση και ορατή διέξοδο από την κρίση.
Προϋπόθεση για την παρουσία μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει έναντι των εταίρων μας, η ενότητα των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων.
Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί με τρόπο απαράδεκτο και προσβλητικό τον τελευταίο καιρό -κυρίως στη Γερμανία- από αυτούς που δεν θέλουν να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχουμε τη δυνατότητα να τους διαψεύσουμε και να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας μέσα από μια ισότιμη διαπραγμάτευση με όλους τους εταίρους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου