Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Θα υπάρχουν αγροτικές ενισχύσεις και μετά το ευρώ;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Κάτι που πέρασε εντελώς απαρατήρητο, είναι ότι την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ενέκρινε την προκαταβολή, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, του 50% των αγροτικών ενισχύσεων για το 2012, τουτέστιν, 1,1 δις ευρώ.

Το συνολικό ποσό είναι 2,2 δις ευρώ και ήταν προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Υπό συνθήκες παρελθόντος – τότε που δέναν τα σκυλιά με τα (δανεικά) λουκάνικα – αυτό θα ήταν ένα γεγονός άνευ σημασίας.

Για δεκαετίες ήταν δεδομένο στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, πως οι «κουτόφραγκοι» θα πληρώνουν ενισχύσεις και θα διαθέτουν κοινοτικά κονδύλια και εμείς θα τα χρησιμοποιούμε για τις αρπαχτές των διαχειριζομένων τα κονδύλια επιτηδείων και για την αγορά ειδών πολυτελείας.

Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο έχει προ πολλού πάψει να είναι δεδομένο.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Αν τα σπάσουμε με την ΕΕ, θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τις αγροτικές ενισχύσεις, για παράδειγμα;

Θα συνεχίσουν να έρχονται τα κοινοτικά κονδύλια και μάλιστα με σχεδόν μηδενική εθνική συμμετοχή – αν, βέβαια, είμαστε σε θέση να τα απορροφήσουμε σε ώριμα έργα;

Προφανώς, όχι.

Δεν είναι (και) αυτή μια παράμετρος που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη;

Εννοώ, πέραν των ανόητων λεονταρισμών των τελευταίων ημερών.

Βέβαια, όπως πληροφορηθήκαμε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο, οι αγροτικές επιδοτήσεις επιστρέφονται, στις βόρειες κυρίως χώρες, προκειμένου η Ελλάδα να αγοράζει και να εισάγει διάφορα ζωοκομικά προϊόντα, τα οποία μας κοστίζουν 2 δις ευρώ.

Και αυτό επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα όχι μόνο έπαψε να παράγει, αλλά εισάγει και προϊόντα που παράγει είτε επειδή η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί, είτε για άλλους λόγους σχετιζόμενους με τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τη διαφήμιση.

Οπότε προκύπτει και άλλο ένα ερώτημα: Μέχρι να επιστρέψει η χώρα στην παραγωγή, χρειάζεται ή όχι να εισάγουμε ζωοκομικά προϊόντα;

Και επομένως, αν φύγουμε από το ευρώ – οπότε θα διακοπούν όλες οι εισαγωγές – είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει επάρκεια ζωοκομικών προϊόντων;

Πολύ περισσότερο που εμείς δεν εισάγουμε μόνο ζωοκομικά προϊόντα, εισάγουμε και ζωοτροφές.

Εκτός κι’ αν οι διάφοροι πολέμαρχοι διαθέτουν κάποιες κρυφές μονάδες παραγωγής και μας το κρατούν κι’ αυτό μυστικό, όπως και τον θησαυρό χάρη στον οποίο θα συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά και μετά την άτακτη χρεοκοπία.

Επίσης, από προχθές άρχισε να καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκ. ευρώ σε 70.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τη Δευτέρα καταβλήθηκαν 126 εκ ευρώ και όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα αρχίσει η καταβολή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χαλκιδική, ενώ οι αποζημιώσεις για τις ζημιές  σε αμπελοκαλλιέργειες και ελιές, θα δοθούν από την Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης.

Συγγνώμη, αλλά αν βρεθούμε εκτός ευρώ, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυτά τα ποσά;

Προφανώς, θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Και επιπλέον θα έχουμε μια ύφεση της τάξης του 20% και μια υποτίμηση της τάξης του 50%.

Επομένως, όποιος υποστηρίζει πως υπάρχει τρόπος να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά και μετά τη χρεοκοπία, οφείλει να εξηγήσει και το πώς.

Διαφορετικά, παραπληροφορεί και κερδοσκοπεί πολιτικά.

Κοντολογίς, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί οφείλουν να βεβαιώσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι θα… ανοίξουν οι ίδιοι (ΣΥΡΙΖΑ  και λοιποί) τα πουγκιά τους, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά ενισχύσεις και αποζημιώσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου