Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Απέλπιδα προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι υπάρχει



Να δείξει ότι παραμένει «παρών» στις εξελίξεις θα επιχειρήσει από τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ, αν και το πραγματικό κλίμα στο εσωτερικό του είναι διαλυτικό.Η Ιπποκράτους θα επιχειρήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της οργανώνοντας επισκέψεις στελεχών σε κρίσιμα υπουργεία και οργανισμούς το επόμενο διάστημα, ενώ μπροστά της έχει και την προετοιμασία της εκδήλωσης για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, που θα γιορταστεί «με λιτό και ουσιαστικό τρόπο» όπως λέγεται επισήμως, αλλά προβλέπεται να μοιάζει μάλλον με μνημόσυνο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί επίσης στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου για να επαναλάβει τις κενές περιεχομένου προτάσεις του για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τότε, νέο «εμφύλιο» προκαλεί στο κόμμα το επικείμενο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ της κυβέρνησης. Στη μία πλευρά των «χαρακωμάτων» θα βρεθούν όσοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ
δεν έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει και νέα μέτρα που θα πλήττουν χαμηλά εισοδήματα, γιατί θα καταστραφεί τελείως. Ηδη, οι πρώτες προειδοποιητικές βολές έχουν έρθει από τον Κώστα Σκανδαλίδη, που δήλωσε δημόσια ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει νέες δραματικές μειώσεις σε χαμηλά εισοδήματα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον θα περάσει το νέο πακέτο μέτρων από τη Βουλή. Πολιτικοί φίλοι του εντός ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκτιμούν ότι ο κ. Σκανδαλίδης δεν θα επιμείνει, θεωρώντας ότι λειτούργησε ως «λαγός» του κ. Βενιζέλου για τα πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια του. Στην ίδια πλευρά πάντως βρέθηκε αργότερα η (μέχρι πρότινος προσκείμενη στον Ανδρέα Λοβέρδο) Θεοδώρα Τζάκρη, που σε μία πρωτοφανή επίθεση κατά του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι «τα νέα μέτρα θα μας οδηγήσουν σε μία καταστροφή», δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά «στην καριέρα του στην υποκριτική». Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης άφησε και ο Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας ότι δεν του είναι εύκολο να δεχτεί να περιοριστούν περαιτέρω τα εισοδήματα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα επιβίωσης. Προέβλεψε μάλιστα «τεράστια ηθικά διλήμματα» των βουλευτών, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολο να αποφασίσουμε».

Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι πιστεύουν ότι αφού πρώτο το ΠΑΣΟΚ εφήρμοσε μνημονιακές πολιτικές, υπό την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ, δεν μπορεί τώρα να φανεί ανακόλουθο. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι ναι μεν πρέπει να θέσει σειρά ζητημάτων προς συζήτηση, υπό το πρίσμα της «δίκαιης εξειδίκευσης» των μέτρων που δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας δεν δικαιούται να υπαναχωρήσει. Θεωρούν άλλωστε ότι έτσι θα έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, αφού θα έχουν επισημάνει τους κινδύνους και θα έχουν πιέσει για επιμήκυνση και «φιλοκοινωνικό» χαρακτήρα στις ρυθμίσεις. Σε αυτή την «όχθη» βρίσκονται βουλευτές του κόμματος με ρόλο στις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά -όπως εκτιμούν στην Ιπποκράτους- και οι δύο «πονοκέφαλοι» του Ευ. Βενιζέλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Στην ίδια γραμμή εκτιμούν στην Ιπποκράτους ότι θα βρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Αποφάσεις για την τελική τακτική του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν έχουν ληφθεί και ούτε πρόκειται να ληφθούν πριν από τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, όπου επιμένουν ότι τον στηρίζουν σε κάθε περίπτωση, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει ενιαία θέση. Οι διαβεβαιώσεις όμως υψηλόβαθμων στελεχών ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το τελευταίο κόμμα που θα προκαλούσε κυβερνητική κρίση» (αφού εκτιμούν ότι καταψηφίζοντας θα ακολουθούσε και η ΔΗΜ.ΑΡ.) υπό τον φόβο βεβαίως ότι σε τυχόν νέες εκλογές θα σβηνόταν εντελώς από τον χάρτη, μαρτυρούν ότι το πιθανότερο είναι να προσπαθήσουν να νίψουν τας χείρας τους για τα μέτρα και να τα χρεώσουν στον πρωθυπουργό. Ετσι προβλέπεται ότι η «γραμμή» του κόμματος θα είναι υπέρ της ψήφισής τους. Αγνωστος όμως παραμένει σε αυτή την περίπτωση ο τρόπος αντιμετώπισης τυχόν νέας ανταρσίας βουλευτών, που αυτή τη φορά αναμένεται και από «βενιζελικούς».

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά στις διαδικασίες ανασύστασής του, που καθυστερούν και από την εξέλιξη των οποίων, πάντως, θα επηρεαστούν και οι αποφάσεις του κ. Βενιζέλου για τη γενικότερη πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα μετά το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου