Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Μέχρι πότε θα κυκλοφορεί..ελεύθερος ο άνθρωπος που διέλυσε την χώρα ;

 
Ο Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκάλυψε  ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε λογοκριμένο ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+
Τα προσωπεία πέφτουν. Η κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας" της χώρας, για τον Γιώργο Παπανδρέου ενισχύεται καθημερινά με ολοένα και
περισσότερα στοιχεία. "Πρόσεχε μη διαλύσεις το Έθνος" είχε πει ο ίδιος ο Στρος Καν στον Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνοντάς του να μην κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Και τις έκανε ΟΛΕΣ!
Οι πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ είναι καταλυτικές και αποδεικνύουν αυτό που εδώ και καιρό λέγεται και γράφεται: Ότι το πρόγραμμα το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα ήταν εξ αρχής καταδικασμένο σε αποτυχία και βέβαιο ότι θα ωθήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν απόλυτη γνώση των όσων εξελίχθηκαν. παρασκηνιακά, ήδη από τον Νοέμβριο του 2009, λίγο μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονταν σε μυστικές συζητήσεις με το ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας σε δανεισμό. Υπενθυμίζεται ότι για μήνες μετά ο τότε πρωθυπουργός όχι μόνο διέψευδε τα περί συζητήσεων με το Ταμείο, αλλά υπογράμμιζε πόσο καταστροφικές είναι οι πολιτικές του.


Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις ευρώ που της προσέφεραν σε τρεις ώρες οι αγορές με υψηλό, αλλά ανεκτό επιτόκιο, όταν ζητούσε μόνο 5 δις, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να εκτοξευτούν στη... στρατόσφαιρα; Αν έπαιρνε η κυβέρνηση τα 25 δις ευρώ, οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα είχαν καλυφθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2010, οπότε σίγουρα η Ελλάδα δεν θα είχε περιέλθει μέχρι τότε σε καθεστώς Μνημονίου. Ίσως μάλιστα να μην περιερχόταν και ποτέ, αν μέχρι τότε είχε βρεθεί άλλη λύση στο πλαίσιο της ΕΕ. Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις; επειδή αυτό θα εμπόδιζε να υλοποιηθεί το ήδη συμφωνημένο σχέδιο του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ;
Το κρίσιμο όσο και εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο είναι ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκείνη την εποχή Ντομινίκ Στρος Καν είχε ενημερώσει επανειλημμένως τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το ένα πρόγραμμα όπως αυτό που εφάρμοζε το Ταμείο αλλού, στην Ελλάδα δεν θα έβγαινε και ότι έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συνεννοήσεις για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Ο Στρος Καν επικαλέστηκε μελέτες των υπηρεσιών του σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία σε αδιεξόδο και σε χειρότερη κατάσταση. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη θέση των Γερμανών οι οποίοι, όπως και οι Γάλλοι, δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση διότι οι τράπεζές τους ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Την ίδια αρνητική στάση είχε και ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ.

 Όλοι αυτοί γνώριζαν ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, ήθελαν όμως να κερδίσουν χρόνο ώστε όταν γίνει να έχουν λάβει τα μέτρα τους και οι τράπεζες τους να έχουν "ξεφορτωθεί" όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν.

Ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου μάλιστα επέμεινε να πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ και μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό όταν πλέον, μετά από μήνες εφαρμογής του προγράμματος, σχεδόν ένα χρόνο, είχε καταστεί σαφές ότι το χρέος όχι μόνο δεν καθίστατο βιώσιμο, αλλά αυξανόταν. Η άρνηση της Γερμανίας όμως συνεχιζόταν. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που συνελήφθη ο Ντομινίκ Στρος Καν για τη γνωστή υπόθεση, επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να της παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορριπτική στάση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτός από τον Τρισέ, στην ΕΚΤ, τηρούσε και ο τότε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, απρ' ότι είναι αδύνατον να μην γνώριζε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς "κούρεμα".
Η ευθύνη βέβαια βάρυνε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι οποίοι είχαν συνεχή ενημέρωση για το αδιέξοδο του προγράμματος όχι μόνο από τον Στρος Καν αλλά και από τον τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε επίσημανει, επιπλέον στον Γιώργο Παπανδρέου, ότι το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη ήταν απαγορευτικό και ότι επιβάρυνε ακόμη περισσότερο ένα πρόγραμμα που ούτως ή άλλως δεν έβγαινε. Επίσης του επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ασφυκτικό και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγων που καθιστά την αποτυχία του προγράμματος βέβαιη.

"Η Ελλάδα είχε διαπραγματευτική ισχύ τότε στα χέρια της, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν την αξιοποίησε, δέχθηκε την επιβολή ενός προγράμματος που ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη της χώρας." Η άποψη ανθρώπων με γνώση της κατάστασης τότε και τώρα είναι ότι αν το "κούρεμα" είχε γίνει από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια εφαρμοζόταν ένα πρόγραμμα προσαρμογής, όχι με ληστρικά επιτόκια και σε εύλογο χρονικό διάστημα, το δημόσιο χρέος σήμερα θα ήταν 90%!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου