Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η επιστροφή της... Άσωτης Ελλάδας στην Ευρώπη

Ο αφορισμός ανήκει σε κορυφαίο Έλληνα διανοούμενο της εποχής μας ο οποίος νομίζουμε ότι περιγράφει με ενάργεια την κρισιμότητα των επιλογών που έχουμε μπροστά μας.
Γενικά, είμαστε σαν τα κακομαθημένα παιδιά που μεγάλωσαν στην περίοδο της ευημερίας με
δανεικά και έχουν εθιστεί στην πεποίθηση πως τα λεφτά έρχονται περίπου αυτόματα κάθε τέλος του μήνα, αρκεί να υψώσουμε τις γροθιές, να κλείσουμε εθνικές οδούς, να κατεβάσουμε διακόπτες και να εκβιάσουμε με κάθε τρόπο.
Η μεγαλύτερη ευθύνη δε των Ευρωπαίων είναι ότι επί δεκαετίες ανέχθηκαν αυτή την κατάσταση και συνέχισαν να μας δανείζουν, είτε επειδή πίστευαν ότι κάποτε θα χορταίναμε και θα σοβαρευόμασταν είτε επειδή απλά τους συνέφερε να μας χαρίζουν το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε.
Τώρα λοιπόν έρχονται και μας λένε ότι τα δανεικά τελείωσαν και ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε
μόνο με αυτά που παράγουμε, τα οποία δυστυχώς είναι λιγότερα από π.χ. την Βουλγαρία, την Ινδία ή την Τσεχία, τις οποίες μάθαμε να θεωρούμε «κατώτερες» τα χρόνια που είχαμε πιστέψει ότι μπήκαμε δικαιωματικά και ανεπιστρεπτί στην πλούσια Ευρώπη και μάλιστα χωρίς τις ανάλογες υποχρεώσεις.
Και φυσικά, ακριβώς όπως τα κακομαθημένα παιδιά, η πρώτη μας αντίδραση ήταν να στραφούμε – κι όχι τελείως άδικα – εναντίον των γονιών οι οποίοι αφού μας καλόμαθαν επί δεκαετίες, «ξαφνικά» μας έκοψαν το χαρτζιλίκι.
Το «ξαφνικά» βέβαια είναι σχετικό διότι οι πιο σώφρονες θα θυμούνται ότι η Κομισιόν μας βομβάρδιζε επί δεκαετίες με εκθέσεις με τις οποίες μας εξόρκιζε να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ποιος άκουγε όμως τότε; Η ζωή ήταν γλυκιά, οι τράπεζες μοίραζαν διακοποδάνεια και σιγά μην καθόμασταν εμείς οι απόγονοι του Πλάτωνα και του Περικλή να ακούσουμε τους μίζερους τους Κουτόφραγκους τους οποίους θεωρούσαμε ότι είχαμε «δαγκώσει» για τα καλά.
Τι θα γίνει τώρα λοιπόν;
Θα συγχωρέσει ο Πατέρας τον Άσωτο Υιό και θα αποφασίσει να σφάξει για χάρη του τον Μόσχο τον Σιτευτό;
Η απάντηση νομίζουμε ότι βρίσκεται στην γνωστή Παραβολή της Βίβλου, αρκεί να την διαβάσει κανείς προσεκτικά.
Ο Πατέρας δέχθηκε όντως πίσω το παραστρατημένο παιδί του και μάλιστα με όλες τις τιμές αγνοώντας τις διαμαρτυρίες του «καλού παιδιού», μόνο όμως αφού ο Άσωτος ζήτησε να επιστρέψει στην πατρική οικία ακόμη και ως... απλός υπηρέτης!
Όποιος καταλαβαίνει την Σοφία της Βίβλου λοιπόν, ας πράξει και τα ανάλογα!
ΠΑΝΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου