Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Μαρκουλή: Η Ελλάδα θα κηρύξει ΑΟΖ…

Τη πεποίθηση της πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή.

Και όταν οι υπουργοί Εξωτερικών «διατυπώνουν πεποιθήσεις», αυτό δεν είναι έκφραση μόνο ευσεβών πόθων, αλλά ενίοτε και πληροφόρησης.

Να δούμε όμως πρώτα διότι από λόγια γενικώς είμαστε χορτάτοι.

Στη συνέντευξή της η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Αθήνα, όπως και η Κύπρος έχουν υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θαλάσσης οπότε η Ελλάδα θα εξασκήσει το δικαίωμά της όπως προβλέπεται από αυτό και όχι όπως θα ήθελε γίνει από τη Τουρκία.

Η Ε. Κοζάκου-Μαρκουλή επεσήμανε πως η περίπτωση τις Κύπρου με την Ελλάδα είναι διαφορετική αφού η Λευκωσία «δεν έχει κανένα κανάλι επικοινωνίας» με την Άγκυρα κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τη περίπτωση της Αθήνας.

Με το συγκεκριμένο επιχείρημα η Λευκωσία ίσως να θέλει να υποβαθμίσει φόβους για «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν και τα «κόκκινα τηλέφωνα» τα οποία θα μπορούσαν ίσως να λύσουν μία κρίση η οποία θα μπορούσε δυνητικά να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Είναι σαφές πως στη περίπτωση Ελλάδας-Τουρκίας κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό σε μία περίπτωση όπως αυτή της απώλειας του ήρωα Ηλιάκη στην Κάρπαθο πριν μερικά χρόνια, η περίπτωση όμως ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί επειδή απλά οι δύο χώρες συνομιλούν μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό στις δηλώσεις της Κύπριας υπουργού δεν είναι το κατά πόσο οι δύο πλευρές θα βρουν έδαφος για να συνομιλήσουν, το σημαντικό είναι πως η Λευκωσία, μέσω της υπουργού εξωτερικών της, υπογραμμίζει πως η Αθήνα θα προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ. χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς οι οποίοι θα ευχαριστήσουν τους πασάδες της Άγκυρας αλλά και τους «αντιπροσώπους» τους στην Αθήνα…

Το μήνυμα από τη Κύπρο είναι σαφές και έχει πολλούς αποδέχτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε και κάτι ακόμα το οποίο ως σημειολογία μιλάει από μόνο του;

H περίφημη και «αόρατη» επιτροπή ΑΟΖ όπως έχει διαρρεύσει ανεπίσημα (ή μήπως επίσημα) δεν αποτελείται μόνο από «Καλαμαράδες» αλλά έχει και έναν «Κουμπάρο» – και τι κουμπάρο – τον Σόλωνα Κασσίνη, τον άνθρωπο ο οποίος ανέλαβε να πραγματοποιήσει το όραμα του τελευταίου μεγάλου πολιτικού του Ελληνισμού, του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Δεν μπορούμε λοιπόν να μην επικροτήσουμε τη συμμετοχή – ελπίζουμε βέβαια να μην είναι μόνο στα χαρτιά – του Σόλωνα Κασσίνη στην συγκεκριμένη ομάδα εργασίας.

Και εκφράζουμε και την απορία μας, παράλληλα με την ευαρέσκειά μας, πως είναι δυνατόν ο κατά δήλωση «κομουνιστής και ολίγον διεθνιστής» Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας να μην εγείρει κάποιο ζήτημα για τη συμμετοχή του…

 defence-point.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου