Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Το δίλημμα της Μέρκελ

Ένα από τα πιο σκληρά διλήμματα στην καριέρα της αναμένεται να αντιμετωπίσει τις ερχόμενες εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ: θα πάρει το ρίσκο του «ξηλώματος» του ευρώ ή της κυβέρνησής της, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, η Ελλάδα είναι ξανά ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της Μέρκελ.
«Είναι ένα από τα πιο σκληρά διλήμματα που έχει αντιμετωπίσει η καγκελάριος», δηλώνει ένας από τους συμβούλους της. Η Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συναντήσεις οι οποίες -όπως λένε οι εταίροι της- θα καθορίσουν την πορεία του Βερολίνου.
Από το 2009 οπότε και άρχισε η κρίση στην Ελλάδα, η Μέρκελ έγινε δέκτης σκληρής κριτικής ότι
προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αναβάλλοντας δύσκολες αποφάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η ελληνική ένδεια μπορεί να την κάνει να δράσει γρηγορότερα: η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τον Οκτώβριο, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ δεν αποδεσμεύσει την επόμενη δόση της διεθνούς βοήθειας.
Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η καγκελάριος πιθανώς να μη λάβει κάποια απόφαση για μερικές εβδομάδες.
Εν μέρει, λένε, περιμένει δύο εξελίξεις που θα επεκτείνουν ή θα περιορίσουν τις προοπτικές της: πρώτον, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει στις 12 Σεπτεμβρίου αν η Ευρωζώνη μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τον ESM και δεύτερον, την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για το μέγεθος του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Το τελευταίο μπορεί να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο, εκτιμούν ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Η Γαλλία είναι πρόθυμη να διατηρήσει ανέπαφη την Ευρωζώνη, αλλά σύμβουλοι του Ολάντ δηλώνουν ότι η τύχη της Ελλάδας είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τη γερμανική εσωτερική πολιτική.
Η Bundestag δεν είναι το μόνο Κοινοβούλιο, όπου πολλοί βουλευτές έχουν κουραστεί με την αποτυχία των Ελλήνων πολιτικών να διεκπεραιώσουν τα συμφωνηθέντα. Πολλοί πολιτικοί στην Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Σλοβακία και την Αυστρία έχουν ταχθεί κατά της επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα.
Οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, το κόμμα CSU και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ανταγωνίζονταν όλο το καλοκαίρι για το ποιος θα καταγγείλει περισσότερο την ιδέα για επιπλέον χρήματα στην Αθήνα.
Το πρόβλημα για τη Μέρκελ είναι ότι η συμφωνία του Μαρτίου βασίστηκε σε αισιόδοξες προβλέψεις που δεν συμβαδίζουν πλέον με την πραγματικότητα.
Αξιωματούχοι της καγκελαρίας πιστεύουν ότι μία ελληνική χρεοκοπία και κατ' επέκταση μία έξοδος από το ευρώ, θα είναι πολύ πιο δαπανηρή και μεταδοτική για άλλες χώρες της Ευρωζώνης από όσο πιστεύουν πολλοί.
Η Αγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν σαφή επίγνωση της δυσαρέσκειας του ευρωπαϊκού Νότου προς τη Γερμανία και δεν θέλουν να φανεί ότι σπρώχνουν την Ελλάδα προς την έξοδο.
Η Μέρκελ δεν θέλει να είναι αυτή που θα τραβήξει την πρίζα της Ελλάδας. Αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει το πώς, καταλήγει το δημοσίευμα.
«Πονοκέφαλος»
Τις ερχόμενες εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάρει το ρίσκο του «ξηλώματος» του ευρώ ή της κυβέρνησής της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου