Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αδιέξοδο παλι με τα ειδικά μισθολόγια!



Χθες, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνησή του Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, παρουσιάστηκε εμπλοκή στο θέμα των ειδικών μισθολογίων αλλά και του ύψους των περικοπών των συντάξεων. Το αδιέξοδο είναι τέτοιο που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, γνωρίζοντας καλά τι θα σημάνει η ανατροπή του καθεστώτος των ειδικών μισθολογίων, σήκωσε τα χέρια ψηλά και... πετά πλέον το μπαλάκι της οριστικής απόφασης στο Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο ζητάει βοήθεια. Οι τρεις αρχηγοί πλέον αναμένεται να έχουν μια ακόμη συνάντηση, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, επιχειρώντας να κλειδώσουν οριστικά τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στις δάνειες δυνάμεις, που θα ανάψουν το πράσινο φως για την
εκταμίευση της δόσης των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι μόνοι πάντως που φαίνεται ότι για την ώρα γλιτώνουν είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι περιέσωσαν τα 30 ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά να περικοπούν, καθώς και μερικοί εκατοντάδες μάχιμοι ένστολοι, που φαίνεται ότι θα γλιτώσουν τις νέες περικοπές.

Η πραγματική όμως αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ότι τα επώδυνα μέτρα θα περάσουν όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Η αγωνία των βουλευτών είναι έκδηλη, μια και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναλογίζονται πώς θα βγουν στις περιφέρειές τους, όταν τα μέτρα περάσουν με τη δική τους συναίνεση. Το κλίμα είναι εκρηκτικό και οι αντιδράσεις που δείχνουν την τάση χιονοστιβάδας βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα θύματα των περικοπών να προειδοποιούν και να ετοιμάζονται να βγουν στο... κλαρί με πρώτους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απειλούν πλέον με στάση πληρωμών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Από τη μεριά τους οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ψάχνουν να βρουν πώς θα χρυσώσουν το... χάπι κυρίως στους βουλευτές τους. Ετσι συνέχισαν και χθες τις λεκτικές διαφοροποιήσεις διαγκωνιζόμενοι ποιος αγωνίζεται περισσότερο να σώσει τα... δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Οι δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ενδεικτικές του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

Ο κ. Βενιζέλος, που μέσα στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι όλα πρέπει να πάνε πακέτο (μέτρα - επιμήκυνση- δόση - νέο κόψιμο του χρέους), στη συνέχεια δήλωσε: «Πρέπει να λέμε την αλήθεια, θα απαιτηθούν σίγουρα πρόσθετες περικοπές και θυσίες, αλλά ο καθένας πρέπει να νιώσει ότι αυτές πιάνουν τόπο κι ότι αυτές είναι δίκαιες». Και αυτό το λέει ο εκ των βασικών διαμορφωτών της πιο άδικης και ισοπεδωτικής μνημονιακής πολιτικής. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα εμφανίστηκε και υποστηρικτής της μεσαίας τάξης, την οποία με την πολιτική του διέλυσε ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα δεν πρέπει να είναι οριζόντια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., που στη σύσκεψη ήταν πολύ πιο ήπιος από ό,τι εμφανίστηκε στις δηλώσεις του, από τη μεριά του ζήτησε «να προστατευτούν, για να μη ματώσουν κι άλλο τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είτε αυτά αφορούν σε μισθούς είτε αφορούν σε συντάξεις», και επανέλαβε ότι θα θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν ένα δύο ελάσσονα ζητήματα ανοιχτά ακόμα. Τα ειδικά μισθολόγια τα συζητούμε ακόμα. Είναι ένα από τα θέματα αυτά» και πρόσθεσε ότι «στο βασικό σενάριο δεν υπάρχει μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου