Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Μπράνκο Τσερβένκοφσκι: Η αντιπολίτευση είναι έτοιμη για πρόωρες εκλογές στη χώρα

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εξέφρασε, σήμερα, την ετοιμότητα του κόμματός του για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, σημειώνοντας πως αν διεξαχθούν, θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με τις δημοτικές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2013.

Η τοποθέτηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται μετά την κρίση που ξέσπασε στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της κατάθεσης στεφάνου, προ ημερών, από τον προερχόμενο από το DUI υπουργό 'Αμυνας Φάτμιρ Μπεσίμι στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο και της κατάθεσης επίμαχου νομοσχεδίου από
το VMRO-DPMNE, το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων (υλικές και ηθικές αποζημιώσεις) για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων, από την περίοδο των ενόπλων συγκρούσεων στη χώρα, το 2001.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την «ειλικρίνεια» των χθεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ότι υπάρχει ενδοκυβερνητική κρίση και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, Ν.Γκρούεφσκι ( VMRO-DPMNE) και Αλί Αχμέτι (DUI), να εμφανιστούν «συναινετικοί» και να αποσύρουν τις αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το SDSM έχει αναφέρει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι καταψήφισε παρόμοιο νομοσχέδιο το 2008, επικαλούμενη το κόστος που θα είχε αυτό για τον προϋπολογισμό της χώρας.
Στο μεταξύ, ο Φάτμιρ Μπεσίμι, υπεραμύνθηκε της πράξης του να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του UCK, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του, εάν, όπως είπε, η ενέργεια αυτή προσέβαλε τα συναισθήματα κάποιων. Πάντως, ο κ. Μπέσιμι πρόσθεσε ότι θα επαναλάβει, στο μέλλον, την ίδια πράξη και θα συνεχίσει να τιμά τους πεσόντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου