Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Εκτεθειμένες σε επίθεση οι Βάσεις

Φωτογραφία
Το Λονδίνο παραδέχεται ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι τώρα περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση σε μια γενικότερη ανάφλεξη. Κι αυτό μετά τη διαρροή στον βρετανικό Τύπο ότι από τις Βάσεις δίνονται πληροφορίες στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.
Λονδίνο: Στοχοποιούνται οι Βάσεις
Ενοχλήθηκαν από διαρροές ότι βοηθούν αντικαθεστωτικούς Συρίας μέσω Κύπρου
Φωτογραφία
ΔΕΝ διαψεύδει η βρετανική κυβέρνηση τις πληροφορίες ότι οι Βάσεις της χώρας στην Κύπρο χρησιμοποιούνται για να βοηθούν τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία. Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση εκ μέρους της βρετανικής Κυβέρνησης στο προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάντεϊ Τάιμς», που αποκάλυπτε τη βοήθεια που παρέχουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω των βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Ο λόγος; Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Τάιμς ότι λόγω του δημοσιεύματος δημιουργείται ανησυχία ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι τώρα περισσότερο εκτεθειμένες να δεχθούν επίθεση σε μια γενικότερη ανάφλεξη.
Είναι ενοχλητικό, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ότι κάποιος ανόητος, κατά την έκφρασή του, στις μυστικές υπηρεσίες καυχήθηκε σχετικά με το πώς λειτουργούν οι Βάσεις. Είναι σαφές από τη δήλωση του αξιωματούχου της βρετανικής κυβέρνησης ότι το Λονδίνο, λόγω της χρήσης των Βάσεων, αφήνει πολλές φορές εκτεθειμένη σε κινδύνους την Κύπρο. Σημειώνεται πως τέτοιες δραστηριότητες δεν συνάδουν με τη συμφωνία εγκατάστασης και λειτουργίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» (Γ. Γεωργίου: Κύπρος: βάση για υποκλοπές και στρατιωτικές επιχειρήσεις σελ. 6) αναφέρεται η εκτίμηση του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λευκωσία που συντάχθηκε το 2008, και διέρρευσε πρόσφατα μέσω της οργάνωσης WikiLeaks, πως «τυχόν ζημία ή πλήρης απώλεια των εγκαταστάσεων στις βρετανικές βάσεις θα αποτελούσαν απειλή για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ταυτόχρονα, σε συνέχεια του προχθεσινού δημοσιεύματος στη «Σάντεϊ Τάιμς», η εφημερίδα «Τάιμς» επιβεβαιώνει εκ νέου χθες επικαλούμενη Σύρους ακτιβιστές ότι «δυτικές κυβερνήσεις» παρέχουν μυστικές πληροφορίες στους αντικαθεστωτικούς.
Η βρετανική αντικατασκοπεία από τις βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, αλλά και από το σύγχρονο ραντάρ (ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών) που λειτουργεί στο Τρόοδος παρακολουθεί τις κινήσεις του συριακού στρατού, διευκολύνοντας έτσι, όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα, τους αντικαθεστωτικούς να εξαπολύουν συντριπτικές επιθέσεις περιλαμβανομένης πρόσφατα και επίθεσης εναντίον φάλαγγας 40 θωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων. Εκτός από το υπερσύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο που διαθέτουν, είναι εξοπλισμένες και με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, κυρίως στο Τρόοδος. Μέρος του αμερικανικού παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης επικοινωνιών Έσελον, αποτελεί ο σταθμός του Αγίου Νικολάου πλησίον της Αμμοχώστου. Η εγκατάσταση αυτή παρακολουθεί όλες τις τηλεπικοινωνίες όχι μόνον στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Κεντρική Ασία. Οι καταγραφές της εκπέμπονται μέσω δορυφόρου στην Αγγλία και στη συνέχεια μεταφέρονται στον κεντρικό σταθμό του συστήματος Έσελον στις ΗΠΑ. Έτσι, από τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου παρακολουθούνται τα πάντα, ενώ τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν τις χρησιμοποιούν μόνο οι Άγγλοι. Χρησιμοποιούνται, ως γνωστόν και από τους Αμερικανούς.
Ενημερώνονται για τα πάντα ΕΝΑΣ Σύρος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης ανέφερε στη Σάντεϊ Τάιμς ότι οι βρετανικές Αρχές «γνωρίζουν και εγκρίνουν 100% τις μυστικές πληροφορίες οι οποίες αποστέλλονται από τις Βάσεις στην Κύπρο και διοχετεύονται, μέσω Τουρκίας, στους επαναστάτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Οι Βρετανοί δίνουν τις πληροφορίες αυτές στους Τούρκους και στους Αμερικανούς, και στη συνέχεια εμείς τις παίρνουμε από τους Τούρκους». Οι πλέον πολύτιμες πληροφορίες που δόθηκαν έως τώρα αφορούν στις κινήσεις στρατευμάτων πιστών στον Πρόεδρο Άσαντ στο Χαλέπι. Οι αντικαθεστωτικοί στο Χαλέπι έλαβαν επίσης πληροφορίες από τους Τούρκους, οι οποίες είχαν διαβιβαστεί σε αυτούς από τη CΙΑ, αποκάλυψαν αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης. 
http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου