Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Χαλινάρι Μέρκελ σε Ρέσλερ και Σόιμπλε

Εσωκομματικό ράπισμα Βεστερβέλε στον Αλεξάντερ Ντομπρίν
Χαλινάρι Μέρκελ σε Ρέσλερ και Σόιμπλε
Σε συνέντευξη της Αγκελα Μέρκελ καταγράφονται τα πρώτα απτά θετικά αποτελέσματα μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος ζητά από τα στελέχη της κυβέρνησής της να προσέχουν τα λεγόμενά τους για την ελληνική κρίση. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει πως «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση της κρίσης του ευρώ» συνδέοντας κατ ουσία την Ελληνική με την ευρωπαϊκή κρίση και καθιστώντας σαφές πως η προσπάθεια αφορά τη συνολική επίλυση του προβλήματος και όχι μεμονωμένα του ελληνικού.
«Έχουμε αμοιβαίες ευθύνες στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά
είναι μια πολιτική κοινότητα, η οποία έχει προσφέρει πολλές δεκαετίες ειρήνης» πρόσθεσε.
Γι 'αυτό, συμπλήρωσε, θα πρέπει κανείς να «είναι πολύ προσεκτικός, όταν ξέρει ότι αυτή τη στιγμή η αλλαγή στην Ελλάδα είναι απαραίτητη.»
Σε ερώτηση εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «δεν έχει στοιχεία» ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον πάγο του Σόιμπλε στην επιμήκυνση του προγράμματος, την τοποθέτηση του επικεφαλής της Bundesbank και τις γνωστές απόψεις Ρέσλερ, αντιδράσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του CSU, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ο οποίος δήλωσε ότι «βλέπει» την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το 2013.
Η απάντηση ήρθε διά στόματος υπουργού Εξωτερικών. Ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι «Ο εκφοβισμός σε βάρος μεμονωμένων χωρών του ευρώ που προέρχεται από πολιτικούς υπολογισμούς πρέπει να σταματήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου