Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μπράβο στον Σαμαρά για την στάση του ...Στο θέμα των Τούρκων στον Έβρο


Bekir Bozdağ stops on the road connecting the Turkish and Greek border gates to greet the soldiers from the two countries. AA photoΤο αποκαλύπτει σήμερα η Τούρκικη εφημερίδα Χουριέτ  !
Το θέμα της απαγόρευσης εισόδου των Τούρκων στο Έβρο έφτασε μέχρι   και στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά  απέτυχαν να φέρουν αποτέλεσμα 
 Σε δύο Τούρκους  αξιωματούχους τους  είχε  αρνηθεί η  είσοδος στην Ελλάδα , διότι τους τόπους γέννησης αναφερόταν ως τουρκικό όνομα της Κομοτηνής "Gümülcine" στα διαβατήριά τους γράφει η  εφημερίδα Hurriyet σήμερα.

Ο γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την ισλαμική Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού (IRCICA), Χαλίτ Ερέν  Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αναπληρωτής Μεχμέτ Müezzinoğlu? Και η σύζυγός του, Faize Müezzionoğlu, συνόδευαν τουρκική αναπληρωτής πρωθυπουργός Bekir Bozdag κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη δυτική Θράκη.

Η αντιπροσωπεία ξεκίνησε να επισκεφτεί  ορισμένες περιοχές της Δυτικής Θράκης από την ξηρά και έκανε την έξοδο τους από την πύλη των συνόρων Ipsala στην τουρκική επαρχία της Αδριανούπολης, αλλά αρνήθηκαν την είσοδο στην πύλη σύνορα στους Κήπους στην Ελλάδα.

Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν την είσοδο στην Eren, Müezzinoğlu και η σύζυγός του, με την αιτιολογία ότι τα διαβατήρια τους ανέφερε τις θέσεις τους από τη γέννηση ως "Gümülcine," η τουρκική λέξη για την Κομοτηνή.

Η κατάσταση γρήγορα αναφερθείκε   στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε την πρεσβεία στην Αθήνα για να επικοινωνήσετε με το Eλληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το θέμα μεταφέρθηκε στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά  απέτυχαν να φέρουν κάποιο  αποτέλεσμα !

Eren, Müezzinoğlu και η σύζυγός του έπρεπε να αποχωρήσουν  από την ομάδα και να επιστρέψουν στην Τουρκία για να ανανεώσουν τα διαβατήρια για να  εμφανίζετε τον τόπο γέννησής τους ως Κομοτηνής. Την επόμενη τους επετράπη  η είσοδος αφού άλλαξαν το όνομα της πόλης !

Ψηφίστηκε  συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την Τουρκίας , που απαιτεί Τούρκους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα για να χρησιμοποιούν  το ελληνικό όνομα του τόπου γέννησής τους και οι Έλληνες που γεννήθηκαν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει το τουρκικό όνομα του τόπου γέννησής τους.

«Έχω πάει στη Δυτική Θράκη πολλές φορές, αλλά αυτός ο κανονισμός δεν επιβλήθηκε από την Ελλάδα», δήλωσε ο Müezzinoğlu.
Γιατί άραγε η Κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά ούτε του Παπαδήμου δεν εφάρμοζε την συμφωνία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου