Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Γαλλία: Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων με την αστυνομία στην Αμιέν



Περίπου εκατό νεαροί συγκρούστηκαν χθες για δεύτερη νύχτα με την αστυνομία, πυροβολώντας και πυρπολώντας αυτοκίνητα, ένα κτήριο και ένα νηπιαγωγείο σε προάστιο της πόλης Αμιέν στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η έννομη τάξη.
Η αστυνομία στέλνει ενισχύσεις και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη, όπου η βία φαίνεται ότι πυροδοτήθηκε από τις εντάσεις που δημιούργησαν οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η
αστυνομία σε κατοίκους.
«Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς μεταβαίνει αμέσως στην Αμιέν... για να δηλώσει ακόμα μία φορά ότι το κράτος θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει αυτή τη βία. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια που σημαίνει ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επιπρόσθετους πόρους για τη χωροφυλακή και την αστυνομία», είπε ο Ολάντ.
«Δεκαέξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, κάποιοι από σκάγια», δήλωσε ο Τομάς Λαβιέλ, αξιωματούχος στη νομαρχία, σε τηλεοπτικό σταθμό.
Οι εντάσεις συνεχίζονται στα υποβαθμισμένα προάστια των πόλεων της Γαλλίας, όπου η έλλειψη θέσεων εργασίας και προοπτικής, οι ρατσιστικές διακρίσεις, η εκτεταμένη αίσθηση αποξένωσης από την κοινωνία και η δράση της αστυνομίας, η οποία αντιμετωπίζεται με εχθρότητα, αποτελούν το υπόβαθρο των επεισοδίων βίας.
Το 2005 οι εκτεταμένες ταραχές οδήγησαν στην επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Η βία προκάλεσε έναν πολύμηνο αγωνιώδη διάλογο για την κατάσταση των κατοικιών που βρίσκονται γύρω από πολλές γαλλικές πόλεις και την πολιτική ένταξης των εκατομμυρίων πολιτών-γόνων μεταναστών, δεύτερης και τρίτης γενιάς, από πρώην γαλλικές αποικίες στο Μαγρέμπ και στην Αφρική.
Ο θάνατος δύο νέων που είχαν χτυπηθεί από ένα περιπολικό της αστυνομίας είχε προκαλέσει εκ νέου επεισόδια το 2007. Το 2010, είχαν υπάρξει εκ νέου επεισόδια, όταν αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει ένα νεαρό που είχε αποπειραθεί να ληστέψει ένα καζίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου