Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Σ. Πέρες: «Είστε ένας υπέροχος λαός»



Εάν σε κάποιον έλεγες πριν από κάποιο καιρό ότι η συμμαχία Ελλάδος - Ισραήλ θα έπαιρνε σάρκα και οστά, δύσκολα θα σε πίστευε. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες αλλά και το κλίμα των συναντήσεων όλων των αξιωματούχων το βέβαιο είναι ότι κάτι νέο κτίζεται στις σχέσεις των δυο χωρών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Ισραηλινού προέδρου με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία βρίσκεται η διμερής συνεργασία στον ενεργειακό, αγροτικό και τουριστικό τομέα, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ και τη θέληση των
δύο λαών για συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως αρμόζει και στην Ιστορία των δύο λαών μας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καλωσορίζοντας εγκάρδια τον κ. Σιμόν Πέρες.

Ευχαριστώντας «εκ βάθους καρδίας», ο πρόεδρος του Ισραήλ απάντησε: «Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών αποτελεί έναν πολύ καλό οιωνό για τις δύο χώρες και πέρα από τη γεωγραφία και τη φιλοσοφία μπορούμε να εντάξουμε σε αυτή και την επιστημονική συνεργασία, η οποία αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της νέας εποχής. Οι Ελληνες είναι υπέροχοι άνθρωποι, με μία πάρα πολύ καλή νεολαία. Και αυτή η νέα γενιά είναι εκείνη που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει και να φέρει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο αποχώρησε δύο ώρες αργότερα χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και αποτελεί ειλημμένη απόφαση και των δύο κυβερνήσεων η σχέση να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Σε θέματα άμυνας οι δύο πλευρές επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους από τον αέρα στη θάλασσα. Αρχικά υπήρξαν οι κοινές ασκήσεις των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών, με μετασταθμεύσεις και μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Οσον αφορά τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, ισραηλινές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ελληνικούς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Αργότερα ο κ. Πέρες συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ενώ το βράδυ παρακάθισε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Κ. Παπούλιας.


Πως μοναχοί έσωσαν από τους ναζί τον πατέρα του (που του έμαθε και ελληνικά τραγούδια!)

Μια άγνωστη ιστορία αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που βρίσκεται από χθες το πρωί σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ο κ. Πέρες, σε δύο συνεντεύξεις του τις οποίες παραχώρησε τόσο στο Mega όσο και στο «Βήμα», αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του ο οποίος, ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού, επί έναν χρόνο κρυβόταν σε μοναστήρι της Ελλάδας την εποχή της ναζιστικής κατοχής.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από την εξομολόγηση του προέδρου του Ισραήλ.

«Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Πολωνία, αλλά πολέμησε με τους Βρετανούς στην Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί τον έπιασαν και τον έβαλαν στη φυλακή, αλλά κατάφερε μαζί με τέσσερις συμπολεμιστές του να δραπετεύσει και κρύφτηκε σε ένα μοναστήρι. Οι άνθρωποι εκεί τους προσέφεραν καταφύγιο και φαγητό. Εμειναν εκεί περίπου έναν χρόνο. Αποφάσισαν να φύγουν και να πάνε στο Ισραήλ. Επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα με τη βοήθεια και των μοναχών, αλλά οι Γερμανοί τους εντόπισαν. Αρχισαν να τους πυροβολούν και ένας εξ αυτών σκοτώθηκε. Ενας από τους υπολοίπους, που ήταν Αυστραλός ιερέας, του είπε: "Κοίτα, πάρε την ταυτότητα του νεκρού διότι αν οι Γερμανοί ανακαλύψουν ότι είσαι Εβραίος θα σε σκοτώσουν". Τελικά οι Γερμανοί τούς συνέλαβαν και ο πατέρας πέρασε πολλά χρόνια σε φυλακή της Γερμανίας. Επέζησε και μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου έμαθε ελληνικά και δίδαξε στα παιδιά του πώς να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια. Το σπίτι μας ήταν γεμάτο ελληνική κουλτούρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου