Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η «έκρηξη» βάζει φρένο (;) στα μέτρα



Υπό τον φόβο της κοινωνικής έκρηξης η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της, καθώς οι τρεις αρχηγοί απέτυχαν χθες να συμφωνήσουν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Η εμπλοκή που διαφάνηκε από το Σαββατοκύριακο είχε αφορμή τις περικοπές κοινωνικών δαπανών 2,5-3 δισ. ευρώ (συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.) που έπρεπε να γίνουν για «ολοκληρωθεί» το πακέτο. Αποφασίστηκε εφεξής, εκτός της αναζήτησης κωδικών για περικοπές, να προχωρήσουν και οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά ένα η δύο χρόνια.

Με ένα σύστημα (4-4-4 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση προσπαθεί να μοιράσει τη σκληρή προσαρμογή σε τρία χρόνια, ελπίζοντας ότι έτσι θα «αφομοιωθεί» καλύτερα από την κοινωνία, που έχει υποστεί ήδη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων της. Χθες έγινε μια ακόμη προσπάθεια από τους
πολιτικούς αρχηγούς να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο για το νέο πακέτο μέτρων. Και η προσπάθεια αυτή δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, «όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος». Αναφέρθηκε και στο θέμα της επιμήκυνσης, λέγοντας ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη διετούς παράτασης του Μνημονίου. Τόνισε όμως ότι «οι επιλογές μας δεν πρέπει να ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». Αναφορικά με τα μέτρα σημείωσε ότι «αν βρούμε το άριστο μείγμα, θα το ανακοινώσουμε», ενώ επανέλαβε ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα όσο χρειάζεται.

Η τρόικα πάντως χθες το πρωί ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα μέτρα στο χαρτί μέχρι την άλλη Δευτέρα, τα οποία έθεσε για μια ακόμη φορά ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 32 δισ. τον Σεπτέμβριο.
Το πακέτο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει:

-Οριζόντια περικοπή συντάξεων από 1.400 ευρώ και άνω, από το πρώτο ευρώ.
-Πλαφόν για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Στις κύριες θα συμπεριλαμβάνονται και οι δεύτερες συντάξεις, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι καταργούνται.
-Περικοπή στα εφάπαξ του Δημοσίου κατά 22,6%. Στα υπόλοιπα Ταμεία Πρόνοιας, η περικοπή θα προκύψει με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, δηλαδή θα κυμανθεί από 10% έως 45%.
-Εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια στα προνοιακά επιδόματα (αναπηρίας). Το ίδιο ισχύει και για την ισόβια σύνταξη μητρότητας και για τα οικογενειακά επιδόματα.
-Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.
-Επιβολή πλαφόν ώστε στο εξής η επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας. Εναλλακτικά έχει προταθεί να υπάρξει πλαφόν που να μην υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
-Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Το μέτρο αυτό προτείνεται να λειτουργήσει άμεσα, αλλά σε ό,τι αφορά το Δημόσιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαδικασία απομάκρυνσης μέσω εφεδρείας ή και απολύσεων που προωθείται.
-Μείωση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από τα 360 ευρώ στα 330 ευρώ.
-Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διαπραγμάτευσης των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν εφέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για μέτρα 3,3 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακίνητων, την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο και τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες δεν φαίνεται να ικανοποιούν την τρόικα, που ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις.





Πιέσεις και για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Οι πιέσεις της τρόικας για αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2013 επαναλήφθηκαν και χθες κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ηγεσία του υπουργείου τους παρέπεμψε στο... υπουργείο Οικονομικών και τους εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες με τη συνεργασία των δύο υπουργείων. Η τρόικα έχει ζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ (που με βάση το Μνημόνιο πρέπει να συνδέονται με τις τιμές στη χονδρική αγορά) ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας στη ΔΕΗ και συνεπώς στο σύνολο της ενεργειακής αγοράς.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, είχαν δηλώσει πρόσφατα ότι η αύξηση των τιμολογίων εντός του 2012 δεν θεωρείται πιθανή. Ο ίδιος φαίνεται ότι εξετάζει εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για απαλλαγή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος από μια σειρά άσχετων χρεώσεων και τελών (ΕΡΤ, δημοτικά τέλη, κ.λπ.).

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσαν τα στελέχη της τρόικας ότι εντός των ημερών παρουσιάζουν τα έκτακτα μέτρα για την εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης εξαιτίας του ντόμινο χρεών. Ηδη εταιρίες φωτοβολταϊκών κέρδισαν προσφυγές για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του λειτουργού της αγοράς ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ο οποίος αναγκάστηκε να τους πληρώσει οφειλές που καθυστερεί επί μήνες. Τα άμεσα μέτρα που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν αλλαγές στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, αλλά και στον ρυθμό εισόδου νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα, κ.λπ. Χθες είχε προγραμματιστεί νέα συνάντηση του κ. Παπαγεωργίου με συνδέσμους από τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόκειται για την πρώτη δέσμη μέτρων καθώς, όπως ενημερώθηκε και η τρόικα, θα υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση τον επόμενο μήνα, ενώ προωθείται η πλήρης αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς ενέργειας. Για το θέμα των κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, κ.λπ.) η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.


Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου