Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Όταν λέει ο Τόμσεν «excellent meeting», είναι καλό ή …κακό;




Έπειτα από δυο ώρες και πλέον που διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα με την Τρόικα, ο Πολ Τόμσεν βγήκε ικανοποιημένος και δήλωσε ότι είχαμε ένα «excellent meeting», αφήνοντας με την απορία τους δημοσιογράφους για το αν αυτό είναι καλό ή κακό.
Όταν δηλαδή ο δανειστής σου χαίρεται όταν σε στριμώχνει για να πάρει πίσω τα λεφτά του, αν και η ανάγνωση της δήλωσης αυτής μπορεί να έχει και διαφορετική σημασία. Να λέει δηλαδή ότι «επιτέλους δουλέψαμε σοβαρά μετά τον ορυμαγδό Βενιζέλου»…
Όπως και νάχει όμως η ουσία είναι ότι το πακέτο έρχεται και δεν θα αρέσει σε κανέναν…
Επί της ουσίας τώρα, ξεκινά για άλλον έναν μήνα ένα νέο «παζάρι» με την Τρόικα, για το ποια θα είναι τελικά αυτά τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία πλέον θυμίζει πόκερ, όπου κυβέρνηση,
πολιτικά κόμματα και Τρόικα θα αλλάζουν θα παίζουν το παιχνίδι της πρότασης και της αντιπρότασης, με την κυβέρνηση κυρίως να προσπαθεί να φτιάξει ένα αξιόπιστο πακέτο, το οποίο δεν θα εμπεριέχει επικίνδυνα μίγματα.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι προσπαθεί να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία, ξεκαθάρισε όμως ότι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων (σήμερα και σε μια νέα συνάντηση με τον υπουργό την ερχόμενη Κυριακή) αφορούν στη μείωση του εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% – 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.
Επίσης, στην κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, ενώ εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.
 Ακόμα, την επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.300 έως 2.500 ευρώ όταν ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης, οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%, επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.
Αυτά συζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα στη σύσκεψη με την τρόικα, όπου μετά το τέλος της συνάντησης έγινε γνωστό ότι χρειάζεται  μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχουμε προτείνει εμείς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Εκκρεμεί να δούμε τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε ζητήσει, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και τις εκκρεμότητές μας. Μιλάμε κυρίως για τον προσδιορισμό των ισοδύναμων για τα ειδικά μισθολόγια, όπως είπε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου.
Συζητήθηκε και το θέμα των δόσεων του φόρου εισοδήματος, και ο ίδιος παράγοντας είπε ότι αυτό θα είναι ουσιαστικά στα ισοδύναμα όπως είναι και τα ειδικά μισθολόγια, και ρυθμίσεις για τους κτηνοτρόφους.
Για το πακέτο είπε ότι έχουν συνεκτιμηθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ, τα μέτρα που έχουν δώσει τα Υπουργεία και όποιες άλλες προτάσεις υπάρχουν, στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου