Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

«Γάζωνε» Γιώργο για πέντε ώρες!



Συνεχείς και συγκεκριμένες αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στους χειρισμούς του όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιείχε, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή πολύωρη κατάθεση-φωτιά του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ο κ. Ρουμελιώτης, ο οποίος είχε οριστεί εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ταμείο με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έκλεισε πέντε ώρες (τελειώνοντας τον Γ. Παπανδρέου) στο γραφείο των εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Οι εισαγγελείς διενεργούν ιδιαιτέρως σημαντική έρευνα με αφορμή τόσο τη δήλωση-βόμβα του κ. Ρουμελιώτη
στους «New York Times» ότι όλοι γνώριζαν ότι το περίφημο Μνημόνιο... δεν «έβγαινε» και ήταν από την πρώτη στιγμή καταδικασμένο σε αποτυχία όσο και τη μετέπειτα γραπτή του δήλωση, με την οποία ζητούσε από τον πρώην πρωθυπουργό να πει ξεκάθαρα εάν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν για τις προβληματικές πτυχές του Μνημονίου. Πρωτοσέλιδες αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για την υπόθεση έχουν αναγκάσει πάντως τον Γιώργο Παπανδρέου να βγάλει έντρομος ανακοινώσεις, ώστε ουσιαστικά να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων, και μόνον η αναφορά του ονόματος του Γιώργου Παπανδρέου (και μάλιστα από τον πρώτο μάρτυρα στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας) μπορεί να «στείλει» άμεσα τη δικογραφία στη Βουλή, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό για τον πρώην πρωθυπουργό. Προς το παρόν όμως η υπόθεση παραμένει στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, ενώ τα αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε χθες ο κ. Ρουμελιώτης φέρονται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, να είναι ικανά να ανοίξουν τον δρόμο για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως της κακουργηματικής απιστίας και της τέλεσης εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

«Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα επιτυχημένο παράδειγμα. Η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το “φάρμακό” της στην ελληνική οικονομία... Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας» ήταν η δήλωση- καταγγελία του κ. Ρουμελιώτη σε συνέντευξή του στους «Times» της Νέας Υόρκης. Ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έκαναν λόγο για υπονόμευση της χώρας, ενώ ο καθηγητής επανήλθε με τρία «καυτά» ερωτήματα, θέματα για τα οποία, όπως υποστήριξε, είχε ενημερώσει ο ίδιος προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ζητούσε από τον πρώην πρωθυπουργό να διευκρινίσει, πρώτον, γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, δεύτερον, γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την ευρωζώνη και, τρίτον, γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου