Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ασκήσεις ισορροπίας από τον κ. Αντ. Σαμαρά

Ασκήσεις ισορροπίας από τον κ. Αντ. Σαμαρά ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣΣε κρίσιμες πολιτικές ισορροπίες επιδίδεται ανοιχτά πλέον ο κ. Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και παράλληλα την επιτυχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την Ευρώπη.
Ακόμη και διαχρονικοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν κρύβουν ότι εντυπωσιάζονται από την ευχέρεια που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός να ελίσσεται ανάμεσα στα πολύ σύνθετα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, αναδεικνυόμενος σε βασικό πόλο σταθερότητας της συμμαχικής
κυβέρνησης.
«Ο Σαμαράς τώρα δείχνει τις πραγματικές δυνατότητές του στη διοίκηση», σημειώνει κορυφαίος υπουργός, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολιτικοί που τους πάει η αντιπολίτευση και πολιτικοί που τους πάει η κυβέρνηση: Στον Σαμαρά ισχύει το δεύτερο». Πάντως, όπως και να έχει η πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς ως Πρωθυπουργός σε ελάχιστα πράγματα, έως σήμερα, θυμίζει τον «πρόεδρο της ΝΔ», ο οποίος χαρακτηριζόταν από την επιμονή σε θέσεις και απόψεις, συχνά μη ρεαλιστικές.
Ο τρόπος με τον οποίο προσπεράστηκε η πρόσφατη έκρηξη του κ. Φώτη Κουβέλη για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέδειξε το ζήτημα της εφεδρείας στο Δημόσιο, είναι ενδεικτικός. Ο κ. Σαμαράς, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΔημΑρ, οι οποίες ούτως ή άλλως, έως τώρα, είναι πολύ καλές, επισκεπτόμενος τον κ. Στουρνάρα στο στρατηγείο του έδειξε ότι ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει την αμέριστη πολιτική στήριξή του. Και, βεβαίως, ότι το ζήτημα της εφεδρείας, κάθε άλλο παρά παρελθόν είναι για την κυβέρνηση, αλλά θα παρουσιαστεί σε νέο επικοινωνιακό πακέτο και περιτύλιγμα.
Ανάλογη ψυχραιμία ο κ. Σαμαράς επέδειξε και στην παλαιότερη αντιπαράθεση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών, με αιχμή τη στάση του τελευταίου στο Eurogroup αλλά και τις ρυθμίσεις για τις περικοπές.

Το ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι
Οπως είναι αναμενόμενο, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι το επικείμενο ταξίδι του κ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου. Οι συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ ήδη προετοιμάζονται από ένα στενό επιτελείο συνεργατών του Ελληνα Πρωθυπουργού.
Εκτίμηση συνεργατών του Πρωθυπουργού αποτελεί το γεγονός ότι η περιοδεία του κ. Σαμαρά, που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, θα καθορίσει τους πολιτικούς όρους με τους οποίους θα γίνει η διαπραγμάτευση. Εξηγούν ότι πολλές από τις αποφάσεις που θα ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου, εκφεύγουν των τυπικών υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων των εκπροσώπων των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και ως εκ τούτου οι επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα καθορίσουν τον πολιτικό άξονα πάνω στον οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση. Επιπροσθέτως σημειώνουν τη συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιούνται οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά. Θεωρούν ότι οι πιέσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για ουσιαστική λύση του προβλήματος της ευρωζώνης ευνοεί την Ελλάδα και δικαιώνει την προσπάθεια να βρίσκεται εντός των εξελίξεων, κατά τη συνολική λύση.

Ξεκαθάρισμα στις ΔΕΚΟ
Με την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς έκανε σαφές ότι η ώρα για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ έφτασε. Θεωρεί ότι οι διοικήσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ αλλά και αρκετών ημικρατικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών φέρουν μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αντιθέτως, αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος.
Ετσι, μετά το ξεκαθάρισμα των «συνδικαλιστών - υπουργών» έφτασε η ώρα και για το ξεκαθάρισμα των «εργατοπατέρων διοικητών», οι οποίοι για να εξασφαλίσουν εργασιακή ειρήνη, δεν εφάρμοσαν τους νόμους για τις περικοπές στους μισθούς. Ή εφάρμοσαν τους νόμους με αρκετά «παραθυράκια», που ουσιαστικά άφησαν ανέγγιχτο το συνολικό μισθολογικό κόστος.
Ο κ. Στουρνάρας ήδη έχει ζητήσει τις παραιτήσεις της διοίκησης της Λάρκο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έπονται και άλλες και ΔΕΚΟ ίσως και αρκετά μεγάλες.

Λιτή παρουσία στη ΔΕΘ
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να είναι λιτή η παρουσία του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, χωρίς δηλαδή την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς και τη συνέντευξη Τύπου, οφείλεται στο γεγονός ότι τις ημέρες εκείνες του Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην κορύφωσή τους οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία θα βρίσκεται όλο τον μήνα στην Αθήνα.
«Τα πολλά λόγια δεν χωρούν», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες δηλώσεις την περίοδο εκείνη κάθε άλλο παρά θα διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση και ευπρόσδεκτες από τους εταίρους θα είναι.
Πάντως, ο κ. Σαμαράς έχει έναν ακόμη λόγο να μετατρέψει εφέτος σε εξπρές την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Θεωρεί ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην πολυέξοδη επέλαση από κουστωδίες κρατικών αξιωματούχων για τη ΔΕΘ. Μία έκθεση που μόνο κατ' όνομα είναι Διεθνής πια, καθώς την τελευταία 10ετία τείνει με μετατραπεί σε μια ιδιότυπη έκθεση, ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου