Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Βομβαρδισμούς από μαχητικά αεροσκάφη στο Χαλέπι επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Βομβαρδισμούς από μαχητικά αεροσκάφη στο Χαλέπι επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ
Παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι δυνάμεις του στρατού κάλεσαν αεροπορική υποστήριξη και μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των ανταρτών στην πόλη Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι μάχες συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες.
Οι παρατηρητές του οργανισμού στο Χαλέπι "είδαν χθες ένα μαχητικό αεροσκάφος να ανοίγει πυρ" στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, είπε η Σάουσαν Γόσεχ, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ.
Εξάλλου "έχουμε λάβει επιβεβαίωση ότι η αντιπολίτευση έχει βαριά όπλα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, στο Χαλέπι", όπως ανέφερε η Γόσεχ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αντάρτες είχαν πάρει πολλά άρματα μάχης όταν είχαν καταλάβει μια θέση στην Ανάνταν, βορειοδυτικά από το Χαλέπι, την 30ή Ιουλίου, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.
"Είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τις σφοδρές μάχες στο Χαλέπι. Τις τελευταίες 72 ώρες είδαμε
μια σημαντική αύξηση του επιπέδου της βίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, γύρω από τη συνοικία Σαλαχεντίν, και υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και εκτοπισμό πληθυσμού", υπογράμμισε η Γόσεχ, που έχει βάση την Δαμασκό.
Η Σαλαχεντίν είναι μια συνοικία στο Χαλέπι στην οποία βρίσκεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανταρτών.
"Πολύς κόσμος βρήκε προσωρινό καταφύγιο σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια στις ασφαλείς συνοικίες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει επίσης ανεπάρκεια τροφίμων, καυσίμων και φυσικού αερίου", είπε η εκπρόσωπος.
Ο ΟΗΕ υπενθύμισε "στις εμπόλεμες πλευρές την υποχρέωσή τους να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που προβλέπει την προστασία των αμάχων", ενώ "τους ζητήσαμε να εγκαταλείψουν τη σύγκρουση και να αρχίσουν διάλογο", πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ανέκυψαν εικόνες και πληροφορίες κατά τις οποίες σύροι αντάρτες εκτέλεσαν τουλάχιστον έναν ελεύθερο σκοπευτή στην Άζαζ και μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας στο Χαλέπι, έπειτα από συνοπτικές "δίκες", του πρώτου πλάι στον τάφο που είχε ανοιχτεί γι' αυτόν—πρακτική για την οποία έχουν επικριθεί πολύ έντονα οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ράμι ο ελεύθερος σκοπευτής πυροβολούσε από τον μιναρέ ενός τεμένους και είχε σκοτώσει αντάρτες όσο και αμάχους πριν συλληφθεί από μαχητές της "ταξιαρχίας Αμρ μπιν αλ Άας", και "δικαστεί" πλάι στον ανοιχτό τάφο που τον περίμενε. Αφού οι αντάρτες άκουσαν κάποιες μαρτυρίες, τον εκτέλεσαν.
Άλλοι, όπως αστυνομικοί, πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον των "αντάρτικων δικαστηρίων", τα οποία δικάζουν με βάση τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, όπως είπε ένας οπλαρχηγός τους, ο Άχμεντ.
Εντωμεταξύ ο τουρκικός στρατός έκανε ασκήσεις με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Περίπου 25 τεθωρακισμένα της 70ής Μηχανοκίνητης Μεραρχίας της Μαρντίν έλαβαν μέρος στην άσκηση, σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Η Άγκυρα εκφράζει έντονη "ανησυχία" το τελευταίο διάστημα για μια κουρδική συριακή οργάνωση η οποία φέρεται να συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και έχει αποσπάσει τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας.
Στην Δαμασκό στο μεταξύ, η πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας ανέλαβε την προξενική εκπροσώπηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που έκλεισαν την πρεσβεία τους στη συριακή πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Πράγα.
Η εξέλιξη σημειώθηκε μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, διευκρίνισε το τσεχικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.
Η τσεχική πρεσβεία στην Δαμασκό παραμένει ανοικτή παρά την απόφαση πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών να κλείσουν τις διπλωματικές τους αποστολές, λόγω της συνέχισης της βίας και της επιδείνωσης της κατάστασης.
Πάνω από 20.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 14.000 πολιτών, έχουν σκοτωθεί τους 17 μήνες που διαρκεί η εξέγερση εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου