Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σχέδιο-βόμβα Σαμαρά για μορατόριουμ χρέους

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να λυθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που ανακύπτει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο
Σχέδιο-βόμβα Σαμαρά για μορατόριουμ  χρέουςΣαν κεραυνός εν αιθρία ακούστηκε το σχέδιο του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου για αναβολή της εξόφλησης των δανείων στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην εφημερίδα "Τα Νέα". Ο σχεδιασμός αυτός έχει απορριφθεί στο παρελθόν κατηγορηματικά απότον Αντωνη Σαμαρά ενώ έχει αποτελέσει τον κορμό του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να λυθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που ανακύπτει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με απόφαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορφής. Ετσι θα αποφευχθεί εμπλοκή των κοινοβουλιών τα οποία δύσκολα θα ενεκριναν αίτημα για νέα χρηματοδότηση.
Η ρεπόρτερ ερμηνεύει τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Bild πως «δεν απαιτούμε επιπλέον
χρήματα» ως αποκάλυψη της πρόθεσης της κυβέρνησης να διεκδικήσει οπωσδήποτε διετή παράταση του Μνημονίου, έως το 2016, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο. Αναζητεί όμως τρόπο ώστε να μη συνοδεύεται από αίτημα για άμεση νέα χρηματοδότηση.
Όπως φαίνεται η ρεπόρτερ διαθέτει πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών καθώς περιγράφει και τη φόρμουλα που θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου: " Ενας τέτοιος τρόπος είναι η αναβολή της εξόφλησης των δανείων που λήγουν τη διετία 2015-2016 ή και αργότερα".
Επικαλείται μάλισταν σχέδιο του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Μουρμούρα που είχε διαρρεύσει στους FT βάσει του οποίου "η αναβολή  αποπληρωμής των δανείων θα μπορούσε να είναι έως το 2020".
Στο ρεπορτάζ αναφέρται ότι υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο για έκτακτο δανεισμό από τον ESM στα πρότυπα του μοντέλου της Ισπανίας. Ενώ αναφέρει και  τρίτο τρόπο που έχει συζητηθεί και από ξένους παράγοντες είναι το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος των δανείων κρατών και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι που η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν θίγει καθόλου καθώς φοβάται ότι θα αποτελέσει κόκκινο πανί. «Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν μια λύση», έλεγε ο ίδιος οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας ανόητη πολιτική το να κλείνει κανείς τα μάτια του στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου