Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Το ΡΚΚ εντείνει τις επιχειρήσεις του, ο Ερντογάν πανικοβάλλεται

Η γυναικεία ομάδα σκοποβολής 
του Κουρδιστάν 
ενώ πηγαίνει για προπόνηση…
 επί πραγματικών στόχων!
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχει εντείνει τις «επαναστατικές» επιχειρήσεις του για μια δημοκρατική αυτονομία, αλλάζοντας στρατηγική. Μια μεγάλη περιοχή είναι από δω και στο εξής υπό τον έλεγχο των Κούρδων ανταρτών, γεγονός το οποίο καταργεί de facto  τα τεχνητά σύνορα που σχεδιάστηκαν μεταξύ των τεσσάρων μερών του Κουρδιστάν.
Μετά το Şemdinli, οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (HPG), ένοπλη πτέρυγα του PKK, ανακοίνωσαν ότι έχουν πάρει τον έλεγχο των περιοχών των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα την 4η Αυγούστου στη Cukurca, στην περιοχή του Χακάρι. Επιβεβαιώνοντας το θάνατο 14 μαχητών στις τάξεις της, η οργάνωση υποστήριξε ότι σκότωσε περισσότερους από 100 στρατιώτες και κατασχέθηκαν 20 όπλα. Η οργάνωση διαψεύσε τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργόυ σύμφνα με την οποία 115 μαχητές έχουν σκοτωθεί από τις 23 Ιουλίου στο Şemdinli.
Παρά την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών και τους εντατικούς βομβαρδισμούς,
μια μεγάλη περιοχή 35 χιλιόμετρα στο εσωτερικό των συνόρων του Şemdinli είναι επίσης υπό τον έλεγχο της οργάνωσης από τις 23 Ιουλίου. Ο στρατός εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εισέλθει στις περιοχές αυτές μέσω χερσαίας οδού.
Επτά περιοχές εκτός ορίων για τους αμάχους
Ο νομός Χακάρι ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου ότι απαγόρευσε την πρόσβαση των πολιτών σε επτά ζώνες για δύο μήνες. Πρόκειται για τη περιοχή της Ikikaya μεταξύ Χακάρι, Şemdinli, Cukurca και Γιουκσέκοβα, για το ανατολικό μέρος του Beydussebap και επίσης αρκετές περιοχές στην κεντρική περιοχή του Χακάρι, Altındağlar, Buzul Dağı, Alanduz, Balkaya Daglari, Gediktepe , Karadag, Τσαγκλαγιάν και Pirinceken. Όλες αυτές οι περιοχές είναι σήμερα υπό τον έλεγχο της κουρδικής οργάνωσης Κουρδικό, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να σιωπούν.
Ο στρατός κρύβει τις απώλειες του
Οι επίσημες δηλώσεις για τον απολογισμό των συγκρούσεων δεν είναι τόσο πειστικές. Στις 3 Αυγούστου, η υπο-νομάρχης του Şemdinli Μεσούτ Gencturk και ο εισαγγελέας Οκτάι Akkaya είχαν δηλώσει ση Mazlumder, μια ΜΚΟ που έστειλε αντιπροσωπεία επιτόπου, ότι οι αρχές δεν διέθεταν κανένα πτώμα μαχητού.
Πολλοί ειδικοί σάκοι για περισυλλογή πτωμάτων εστάλησαν στην ταξιαρχία του Şemdinli από το νοσοκομείο της ίδιας πόλης, ανέφεραν τοπικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τις βαρείες απώλειες του στρατού για τον οποίον μόνο δύο στρατιώτες χάθηκαν στο Şemdinli και οκτώ στο Χακάρι.
Ενώ ο στρατός συνεχίζει να αποκρύψει τις απώλειές του, ένας Κούρδος βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας: «Μήπως οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από τους« επαγγελματίες» στρατιώτες απαιτούν να αποκρύπτεται ο θάνατός τους από τη κοινή γνώμη;». Ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό και σε αρκετά άλλα για τους μισθοφόρους στρατιώτες. Οι αρχές αποκρύπτουν συστηματικά το θάνατο πολλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες. 
Έκρηξη στο πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Yumurtalik
Σε δήλωσή του, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στις 5 Αυγούστου στο αγωγό πετρελείου Κιρκούκ-Yumurtalik που συνδέει το κέντρο του πετρελαίου της Κιρκούκ στο λιμάνι του Τσεϊχάν, κόβοντας προσωρινά την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράκ. Οι επισκευές θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα μα τις αρχές.
Η επίθεση ήρθε μετά από τις βίαιες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο Χακάρι. Το ΡΚΚ είχε επίσης αναλάβει την έκρηξη στον ίδιο αγωγό στις 20 Ιουλίου. Λιγότερο από ένα μήνα νωρίτερα, στις 28 Ιουνίου, οι Κούρδοι αντάρτες ανατίναξαν ένα Ιρανικο-τουρκικό αγωγό. Στις 17 Ιουνίου, έγινε πάλι έκρηξη στον αγωγό  Kerkuk-Yumurtalik από την κουρδική οργάνωση. Στις 29 Μαΐου, μια έκρηξη συνέβη στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τσεϊχάν στην περιοχή του Καρς. Το κουρδικό κίνημα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή την έκριξη.
Απαγωγή στρατιωτών
Τρεις Τούρκοι στρατιώτες απαχθήκαν από τους Κούρδυς αντάρτες στο Ντιγιαρμπακίρ κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας σε οδόφραγμα στο δρόμο που συνδέει την πόλη Μπινγκόλ στο Ντιγιαρμπακίρ. Οι μαχητές του ΡΚΚ στήνουν σχεδόν καθημερινά οδοφράγματα για έλεγχο ταυτότητας στο τουρκικό Κουρδιστάν. Σύμφωνα με την οργάνωση, 21 άτομα συνελήφθησαν από τους αντάρτες. Η ένοπλη πτέρυγα του PKK ισχυρίζεται ότι κατέρριψε πέντε ελικόπτερα τύπου sιkorsky και ότι κατάστρεψαν εννέα στρατιωτικά οχήματα, καθώς και 115 εργοταξιακά οχήματα που εργάζονται για το στρατό κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου.
Το κίνημα απέκτησε και «Δικαστήριο» για να δικάσει όσους διαπράττουν εγκλήματα στο Κουρδιστάν. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν από την οργάνωση περιλαμβάνεται ο δήμαρχος ΑΚΡ του Gurpinar, που απήχθη στις 2 Ιουλίου, σε αντίποινα για τις μαζικές συλλήψεις Κούρδων πολιτικών. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ σιωπά πάντα, όπως και για τους στρατιώτες που βρίσκονται στα χέρια του PKK από το 2011. Η οργάνωση δεν σκοτώσε κανένα από τους «φυλακισμένους» της, ισχυριζόμενος ότι θα δικαστούν δίκαια. Ισχυρίζεται ότι είναι κατά της θανατικής ποινής.
Αλλαγή στρατηγικής
Ο ηγέτης του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε ότι τα σύνορα μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας καταργηθήκαν  μετά από τη επιχείρηση των ανταρτών στο Σεμντινλί. 
Τα «Πέρα από τα σύνορα» και τα «εντός των συνόρων» μετατρέπονται από δω και στο εξής σαν να είναι ένα ωραίο παιδικό παραμύθι, είπε στο πρακτορείο Φιράτ, η Μάχη στο Σεμντινλί σηματοδότησε μια αλλαγή τακτικής της οργάνωσής του. Σύμφωνα με τον ίδιον, οι αντάρτες σκοπεύουν να παραμείνουν στο Σεμντινλί για να γίνει αυτή η ζώνη ένα προπύργιο, αντί της διεξαγωγής ενεδρών εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.

Μια νέα περίοδος πολέμου

«Το Κουρδιστάν εισήλθε σε νέα περίοδο πολέμου. Αυτός ο πόλεμος στο Κουρδιστάν είναι αυτοάμυνα ενάντια στην καταστολή και βαρβαρότητα της τουρκικής αποικιοκρατίας. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ που συνεχίζει σταθερά αυτή τη πολιτική της βίας είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες αυτού του πολέμου (...) Καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας», δήλωσε σε ανακοίνωση η Ένωση των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), το πολιτικό σύστημα του ΡΚΚ που αποσκοπεί στη δημιουργία της «δημοκρατικής συνομοσπονδίας» για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος στη Μέση Ανατολή.
«Οι αντάρτες του Κουρδικού διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα στηριζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις και εισέρχονται στην τελική φάση (του απελευθερωτικού αγώνα του κουρδικού λαού) με αλλαγή στρατηγικής με την εγκατάσταση μονίμων προπύργιων», πρόσθεσε η KCK.
Τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν θα είναι ενωμένα
«Ας το γνωρίζουν όλοι: τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν θα ενωθούν. Οι Κούρδοι της Συρίας είναι ελεύθεροι, επειδή είχαν οργανωθεί. Οι φωνές της ελευθερίας περνούν τα σύνορα και ηχούνται παντού στο Κουρδιστάν», δήλωσε από τη πλευρά του ο Αχμέτ Τουρκ, συμπρόεδρος του Κογκρέσου για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTK), μια πλατφόρμα ενώσεων και κινήσεων στην οποία συμμετέχει το κύριο κουρδικό κόμμα BDP, σε μια συγκέντρωση στο Μαρντίν.
Ο Ερντογάν πανικοβάλλεται κατηγορώντας τη Συρία
Αντιμέτωπος με αυτή τη νέα στρατηγική του κουρδικού κινήματος, ο Ερντογάν πανικοβάλλεται και δηλώνει, «αν οι διηθήσεις συνεχίζονται, θα μπούμε στη Συρία», ενώ τα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με τα σύνορα της Συρίας. Πρόκειται για μια μόνιμη συστηματική συνήθεια του τουρκικού καθεστώτος να κατηγορήσει χώρες του εξωτερικού, όταν είναι ανίσχυρο έναντι του κουρδικού κινήματος. Είναι ακριβώς αυτή η νοοτροπία που έχει μετατρέψει τη χώρα σε μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δημοσιογράφους, παιδιά, φοιτητές, συνδικαλιστές και υπερασπιστές των κουρδικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορρίπτοντας κάθε ειρηνική λύση για το κουρδικό ζητήμα.
Τίθεται το ερώτημα: «Πώς ήταν δυνατόν ένα τόσο αδύνατο καθεστώς σαν αυτό του Άσσαντ να μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία που ισχυρίζεται ότι είναι η ισχυρότερη δύναμη στην περιοχή;» και «Αυτή η παρατήρηση δεν είναι η απόδειξη της αδυναμίας ενώπιον των επιθέσεων του ΡΚΚ που πραγματοποιήθηκαν μακριά από τα σύνορα με τη Συρία;». 
Αν ο Άσαντ είχε τόσο δύναμη, σίγουρα θα την χρησιμοποιούσε για να σώσει το καθεστώς του. Εξάλλου, η περιοχή του Χακάρι υπήρξε πάντα ένα προπύργιο της οργάνωσης. 
Αντιθέτως, γνωρίζουμε σήμερα ότι το καταπιεστικό καθεστώς του ΑΚΡ εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί συριακές και παραστρατιωτικές ομάδες ενώ το ίδιο το καθεστώς λαμβάνει την υποστήριξη των δυτικών χωρών για να καταστείλει τα δίκαια αιτήματα του κουρδικού λαού.
Το περασμένο χειμώνα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ακόμα ότι το κουρδικό κίνημα είχε χάσει τη μάχη κατά του καθεστώτος και ότι δεν θα μπορούσε να σηκωθεί μετά από μερικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που έγιναν από τον τουρκικό στρατό, εκμεταλλευόμενο την χειμερινή αδράνεια του PKK. Οι συγκρούσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν σε ποιο βαθμό η πολιτική ασφάλειας της τουρκικής κυβέρνησης αποτελεί μια συνολική αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου