Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η πρώτη κυβερνητική κρίση είναι εδώ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κυβέρνηση, το πακέτο μέτρων, η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ. Ίσως όλα αυτά να είναι λίγο δραματικά, όμως, φαίνεται ότι η πρώτη κυβερνητική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κυρίως εξαιτίας του Β. Βενιζέλου που εμφανίζεται όψιμος αντιμνημονιακός και περισσότερο μοιάζει με τον… Αλέξη Τσίπρα, παρά με κυβερνητικό εταίρο.
Από την άλλη, είναι γεγονός ότι το πακέτο μέτρων που συζητείται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι αδύνατον να βγει. Όχι μόνο δε μπορεί να γίνει η επιλογή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν αλλά ακόμη κι αν καταλήξουν σε συμφωνία, δύσκολα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Έτσι, η κυβερνητική συνεργασία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και κανείς δε γνωρίζει αν θα
υπάρχει τις επόμενες ημέρες, γεγονός που συνεπάγεται φυγή της τρόικας, τέλος των συζητήσεων, τερματισμός της χρηματοδότησης, χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Αυτή είναι η σειρά και κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει.
Η ύστατη προσπάθεια γίνεται από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος καλεί σε σύσκεψη του άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όχι μόνο για τα μέτρα των 11,5 δις αλλά και για τη γενικότερη στρατηγική, αν βέβαια θέλουν η κυβέρνηση να μακροημερεύσει.
Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός είναι στη φάση αυτή μόνος του, χωρίς συμμάχους και παλεύει ευρισκόμενος μπροστά σε πολύ μεγάλα διλήμματα.
Ασφαλώς και γνωρίζει ότι το πακέτο μέτρων είναι σκληρό και ενδεχομένως δε μπορεί να υλοποιηθεί αφού θα βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση. Ασφαλώς και ξέρει ότι το να βρεθούν 11,5 δις ευρώ είναι σχεδόν αδύνατο χωρίς να «πονέσουν» οι πολίτες.
Και ασφαλώς γνωρίζει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές συμφωνίες. Έχει αποδείξει άλλωστε ότι τιμά τα λεγόμενα και την υπογραφή του.
Όμως, από την άλλη, βλέπει ότι το φάσμα της χρεοκοπίας είναι πολύ κοντά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ο ίδιος και ο κ. Στουρνάρας νέα από το εξωτερικό που δεν είναι καθόλου καλά. Λένε, λοιπόν, στο Βερολίνο ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από την ΕΕ και μάλιστα μπορούν εύκολα να αντέξουν τους κραδασμούς. Ειδικά αν ενεργοποιηθεί η ΕΚΤ ώστε να αγοράζει αφειδώς ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, οποιοιδήποτε κραδασμοί από μια ελληνική τραγωδία θα μπορέσουν να καλυφθούν γρήγορα. Έχοντας η ΕΚΤ 1-2 τρις ευρώ μπορεί εύκολα να τα χρησιμοποιήσει ως «πυρηνικά όπλα» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα από την άλλη μπορεί να γίνει το εξιλαστήριο θύμα και το μήνυμα προς τους Γερμανούς πολίτες ότι δεν άλλαξε η πολιτική της κ. Μέρκελ.
Τα μαύρα μαντάτα από την Ευρώπη έχουν κάνει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα να τρέμουν στην ιδέα ότι δε θα βρεθεί συμφωνία για το πακέτο μέτρων, που σημειωτέον είναι έργο… Παπαδήμου και Βενιζέλου, αυτό μην το ξεχνάμε.
Είναι αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς δε θέλει σε καμιά περίπτωση να γίνει ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας και να επωμισθεί αμαρτίες άλλων, γι’ αυτό και κάνει έντονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Από την άλλη, όμως, βρίσκεται μπροστά σε προσωπικές στρατηγικές και σε κομματικά παιχνίδια. Ο μεν Φ. Κουβέλης πιέζεται εντός του κόμματός του να μην υπογράψει τα μέτρα ο δε Β. Βενιζέλος με το γνωστό του τρόπο χύνει την καρδάρα με το γάλα. Μετά το ναυάγιο της σύσκεψης στο Μαξίμου, όπου θυμήθηκε να αντιδράσει για τις πιέσεις τις τρόικας, ήρθε η ομιλία του στην Κ.Ο. που άνοιξε μέτωπο με τον Γ. Στουρνάρα και στη συνέχεια η ρήξη του με την τρόικα στην οποία παρουσίασε τις δικές του θέσεις ξεχνώντας ότι αυτός είναι η βασική αιτία που βρισκόμαστε εδώ. Ένα χρόνο πριν ικέτευε να επιστρέψει η τρόικα και σήμερα ήρθε σε ρήξη μαζί της.

Ο Βενιζέλος υπονομεύει …άτυπα την κυβέρνηση

Επίσης, σε άτυπη ενημέρωση που έκαναν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε:
α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής”.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως “Τα 11,5 δις. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δις. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».
Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση».
Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας “Είναι επίσης εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα, κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο, κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση“.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ. Ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» .
Είναι εμφανές λοιπόν ότι ο κ. Βενιζέλος τραβάει το σκοινί για να δει μέχρι που θα αντέξει. Αν, όμως, η Ελλάδα είχε πριν μερικούς μήνες περιθώρια για κάτι τέτοιο, ας το έκανε τότε κι όχι να βάζει την ουρά στα σκέλια. Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία κι όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τορπιλίσει την ίδια την κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς καλεί πάλι Βενιζέλο – Κουβέλη την Τετάρτη στο Μαξίμου
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συγκαλείται η αυριανή, νέα, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.
Η σύσκεψη, η οποία προσδιορίστηκε για τις 17.00, θα λάβει χώρα στο μέγαρο Μαξίμου και αντικείμενό της θα είναι η συνέχεια της επεξεργασίας του νέου οικονομικού προγράμματος.
Η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εκκρεμούσε να προσδιοριστεί μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, αλλά φαίνεται ότι η τροπή που πήρε η σημερινή συνάντηση και συζήτηση του κ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας επιτάχυνε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους. Όπως αναφέρεται, ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι μέχρι την νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει να λεχθεί τίποτα περισσότερο, διότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αρραγές εσωτερικό μέτωπο.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στην τρόικα τα δέκα σημεία που ανέπτυξε νωρίτερα σήμερα στην Κ.Ο. του Κινήματος, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι δυνατό να ληφθούν τα μέτρα που ζητούν οι θεσμικοί εταίροι.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητήσουν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ και ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να συζητήσει παρόμοια θέματα πρέπει να το κάνει σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου