Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η Μέρκελ, το ουίσκι και η διάλυση του ευρώ


Με τίτλο "Είσαι σε πειρασμό Άγκελα;" και φωτογραφία τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί ο Economist.
Η κα Μέρκελ παρουσιάζεται να διαβάζει ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη διάλυση του ευρώ, πίνοντας ουίσκι.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η καγκελάριος της Γερμανίας σίγουρα έχει μπει στον πειρασμό της διάλυσης της  ευρωζώνης, μετά από μήνες διαμάχης σχετικά με τη διάσωση των χωρών που κινδυνεύουν.
"Πρέπει να έχει κουραστεί να μάχεται για τη χώρα της και την ίδια στιγμή να χαρακτηρίζεται ως 'αδύναμη'. Θυσιάζει τον πλούτο της Γερμανίας και την ίδια στιγμή απεικονίζεται ως ναζί στις χώρες που προσπαθεί να σώσει" αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Το ελληνικό ζήτημα
Σύμφωνα με τον Economist, πέρα από τους ψυχολογικούς, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι ώστε να σκέφτεται η Άγκελα Μέρκελ το μοιραίο.
Η Ελλάδα υποφέρει, το ίδιο και οι άλλες χώρες του νότου, την ώρα που οι χώρες του Βορρά γίνονται
όλο και  ποιο σκληρές απέναντι στο πρόβλημα.
Έτσι, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σκέφτεται πρακτικά, είναι βέβαιο ότι επεξεργάζεται σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
"Προς το παρόν η διάλυση της ευρωζώνης θα ήταν πιο ακριβή, από τη διατήρησή της. Αλλά αν συνεχιστούν οι διαφωνίες, αυτό μπορεί να αλλάξει", αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει ο Economist, υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη -όχι μόνο στη Γερμανία- ότι το να εγκαταλειφθούν οι Έλληνες θα είναι ένας όχι και τόσο δαπανηρός τρόπος, να υπάρξει ένα χρήσιμο μάθημα.
Αλλά, επισημαίνεται, ο ασκός του Αιόλου που θα άνοιγε με την απόδειξη ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο θα προκαλούσε πανικό που θα βύθιζε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία.
Τότε, η καγκελάριος δεν θα είχε χρόνο να διαπραγματευτεί την περίφημη "σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία" ως αντάλλαγμα για νέα στήριξη, αλλά θα αναγκαζόταν να υπογράψει λευκές επιταγές.
Δράση εδώ και τώρα
Ο Economist σημειώνει ότι το ευρώ μπορούσε να σωθεί πολύ καιρό πριν, αν οι πολιτικοί είχαν συμφωνήσει στο ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα και πόση εθνική κυριαρχία θα παραχωρηθεί.
Όμως αντί η κα Μέρκελ να προχωρήσει, καθυστέρησε περιμένοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη τις χώρες του νότου.
Το άρθρο κλείνει με τη διαπίστωση ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Γερμανίδας καγκελάριου.
"Αν η κα Μέρκελ δεν βιαστεί, το δίλημμα στο μέλλον θα είναι ή μια ακριβή διάλυση της ευρωζώνης το αμέσως επόμενο διάστημα ή ένα πολύ πιο καταστροφικό τέλος αργότερα" καταλήγει ο Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου