Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Θετικό σήμα από Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά τη συνάντηση με Αντ. Σαμαρά

«Μια στιβαρή και αξιόπιστη στρατηγική, είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση για επόμενης δόσης του δανείου», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι πεπεισμένος πως «ο πρωθυπουργός και η κυ
«Μια στιβαρή και αξιόπιστη στρατηγική, είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση για επόμενης δόσης του δανείου», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι πεπεισμένος πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κάνουν ότι πρέπει»
Του Δημήτρη Τσιούφου
Τη στήριξη των ελληνικών αιτημάτων από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου και την επιμήκυνση -έστω και υπό προϋποθέσεις- κατάφερε να αποσπάσει ο Αντ. Σαμαράς, με τον πρόεδρο του Eurogroup να ζητά (προκειμένου να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις) να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ δήλωσε σθεναρά αντίθετος με τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, μετά τη διάρκεια μιάμισης ώρας συνάντησή του με τον Ευρωπαίο
αξιωματούχο, στην οποία συμμετείχαν και οι Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας, έστειλε το δικό του μήνυμα -εντός και εκτός Ελλάδος- τονίζοντας πως η χώρα μας θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και θα βγει από την κρίση, θέτοντας ως πρώτο στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της επισημαίνοντας πως «άλλαξαν πολλά τους δύο τελευταίους μήνες και πολλά περισσότερα θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα».
Προσπάθειες
Ο πρόεδρος του Eurogroup, αφού υπογράμμισε τις «τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνες πολίτες» και αναγνώρισε πως «η κυβέρνηση είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι πρέπει να κάνει όλα όσα χρειάζονται», επισήμανε πως «η Ελλάδα πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας» και για την αποκατάστασή της απαιτείται να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
«Μια στιβαρή και αξιόπιστη στρατηγική, είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση για επόμενης δόσης του δανείου», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι πεπεισμένος πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι πρέπει για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ότι η τύχη του αιτήματος θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας, τονίζοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι αξιόπιστα, ισχυρά και επαληθεύσιμα, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι χαμηλόμισθοι, αλλά να συμβάλουν περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες.
«Αυτή είναι μία τελευταία ευκαιρία και το παιχνίδι είναι στα χέρια της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup και απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας ή νέα απομείωση του χρέους της, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα αυτά δεν είναι της παρούσης.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, «χρειάζεται δημοσιονομικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις», αναγνωρίζοντας πως «έχουν γίνει πολλά για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας», διαπίστωσε, όμως, καθυστερήσεις στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ ζήτησε να επανακαθοριστεί η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, ωστόσο, πως η προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι εύκολη, «λόγω των φημών για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισημαίνοντας ότι είναι με σθεναρά αντίθετος με τα σενάρια αυτά, καθώς «θα ήταν κίνδυνος για όλη την Ευρωζώνη», ενώ υπογράμμισε πως αν τα λόμπι αυτά «τηρούσαν μια πιο σιωπηλή στάση θα ήταν πολύ πιο εύκολες οι αποκρατικοποιήσεις». Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας, προσθέτοντας πως «δεν ήρθα στην Αθήνα για να κάνω διάλεξη ή μάθημα στην ελληνική κυβέρνηση ή τον ελληνικό λαό. Έχω έρθει ως φίλος της Ελλάδας. Και ποιος θα ήμουν εάν έκανα μάθημα στον ελληνικό λαό».
Ατζέντα
Ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξήγησε στον κ. Γιούνκερ ότι η ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων έχει διευρυνθεί, και ότι έχουν επισπευσθεί οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Τον ενημέρωσα επίσης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός πως «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο και το πακέτο 11,5 δισ. ευρώ», αλλά και για τις «σοβαρές προσπάθειες», όπως είπε που γίνονται για «να συλλάβουμε την φοροδιαφυγή να προστατέψουμε την ασφάλεια των πολιτών αντιμετωπίζοντας και τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης».
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε σε ότι η Ελλάδα βαδίζει με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης και πως «έχουμε δεσμευτεί και θα υλοποιήσουμε τους στόχους μας για να βγούμε επιτέλους από την κρίση». Πολύ σύντομα, τόνισε με έμφαση ο Αντ. Σαμαράς, «όλοι αυτοί, εντός και εκτός της Ελλάδας, που ποντάρουν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας και αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού θα διαψευστούν. Και θα τους διαψεύσουμε με έργα όχι με λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί το μεγάλο ζητούμενο της αξιοπιστίας της χώρας.
«Και όταν αποκατασταθεί αυτό, θα αλλάξει και την ψυχολογία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις παγκόσμιες αγορές, εντός και εκτός Ελλάδος». Είπα ακόμη στον κ. Γιούνκερ, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «για τη μεγάλη σημασία που έχει η στήριξη της πολιτικής από τα τρία κόμματα που συγκροτούν κυβέρνηση. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και πολιτικά, και οικονομικά, και κοινωνικά». Το μόνο που ζητά η κυβέρνηση, ο λαός και η λογική, κατέληξε ο κ. Σαμαράς «είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό. Γιατί μια οικονομία σε συνεχή ύφεση και τεραστία ανεργία, κυρίως στους νέους, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της».
Ζήτημα αξιοπιστίας
Ο πρόεδρος του Eurogroup, αφού υπογράμμισε τις «τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνες πολίτες» και αναγνώρισε πως «η κυβέρνηση είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι πρέπει να κάνει όλα όσα χρειάζονται», επισήμανε πως «η Ελλάδα πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας» και για την αποκατάστασή της απαιτείται να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Φήμες
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, ωστόσο, πως η προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι εύκολη, «λόγω των φημών για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Φίλος
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας, προσθέτοντας πως «δεν ήρθα στην Αθήνα για να κάνω διάλεξη ή μάθημα στην ελληνική κυβέρνηση ή τον ελληνικό λαό. Έχω έρθει ως φίλος της Ελλάδας. Και ποιος θα ήμουν εάν έκανα μάθημα στον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου