Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζονται για τον ΦΠΑ

Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζονται για τον ΦΠΑ
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τους συντελεστές ΦΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται σε στάση αναμονής: τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην εστίαση; Θα διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές στα νησιά; Θα μειωθεί ο γενικός συντελεστής από το 23%; Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν τους επικεφαλής στην Καραγεώργη Σερβίας. Στα σκαριά βρίσκονται αλλαγές που αφορούν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων του φόρου προστιθέμενης αξίας αλλά και στον τρόπο πληρωμής του.
Η ισχύουσα νομοθεσία του ΦΠΑ προβλέπει την εξής απίστευτη διαδικασία: Συντάσσεις τη δήλωση του ΦΠΑ και την καταθέτεις μέσω internet. Όμως, στο τέλος της προθεσμίας (ανά τρίμηνο για τα βιβλία Β' κατηγορίας και ανά μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις) συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να πληρώσεις. Τι κάνει το υπουργείο Οικονομικών; Αντί να κρατήσει στα αρχεία του τη φορολογική
δήλωση και να χαρακτηρίσει την οφειλή ληξιπρόθεσμη την...διαγράφει με αποτέλεσμα τα στοιχεία να χάνονται. Σε αυτόν τον παραλογισμό ο οποίος καλά κρατεί επί δεκαετίες, προωθείται αλλαγή. Ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να καταθέτει τη δήλωση του ΦΠΑ και αν δεν πληρώσει εγκαίρως, η οφειλή θα χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη με αποτέλεσμα να αρχίσουν αμέσως να καταλογίζονται οι προσαυξήσεις (για τον ΦΠΑ ανέρχονται στο 1,5% μηνιαίως). Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει και καλύτερη εικόνα για τις συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Το δεύτερο προωθούμενο μέτρο έχει να κάνει με την πληρωμή του ΦΠΑ. Στις προθέσεις του υπουργείου, είναι να αποσυνδεθεί το ποσό του φόρου από την αξία της συναλλαγής και να πληρώνεται υποχρεωτικά σε προκαθορισμένο χρόνο. Τι γίνεται τώρα; Ο ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στην αξία της συναλλαγής. Έτσι, αν ο αγοραστής πληρώσει τον πωλητή με μεταχρονολογημένη επιταγή, ο πωλητής περιέρχεται συχνά σε αδυναμία καταβολής του ΦΠΑ. Αυτό συμβαίνει διότι η προθεσμία για να πληρώσει λήγει τον επόμενο μήνα, πριν δηλαδή προλάβει να εισπράξει (αν εισπράξει) την επιταγή. Επιχειρείται η εξής αλλαγή: Ο ΦΠΑ θα αποσυνδεθεί από την αξία της συναλλαγής. Δηλαδή, ο αγοραστής θα πληρώνει στον πωλητή μόνο την αξία της συναλλαγής και θα πληρώνει τον ΦΠΑ κατευθείαν στο δημόσιο μέσω επαγγελματικού λογαριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου