Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σενάριο τρόμου με την έκθεση της Τρόικα


Παράταση της αγωνίας για τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη, καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αναφέρουν ότι η κρίσιμη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δοθεί το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου.
Το σενάριο αυτό φέρνει στο φως η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post που επικαλείται πηγές της ΕΕ, αλλά φαίνεται ότι είναι και κάποιου είδους «συμφωνία» με την Αθήνα ώστε να της δοθεί ο χρόνος για να κλειδώσει το πακέτο κι αν είναι δυνατόν να το ψηφίσει κιόλας.
Υπάρχει βέβαια και το σενάριο της αναβολής της δημοσιοποίησης της έκθεσης και αυτή να μην υπάρχει ούτε στο Eurogroup  της 8ης Οκτωβρίου, ούτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.
Η τρόικα έρχεται από αύριο (οι επικεφαλής αρχές Σεπτεμβρίου) για να ξεκινήσουν το έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν τα πράγματα είναι… σκούρα. Σύμφωνα με
χθεσινό δημοσίευμα του Reuters υπάρχουν τρία σενάρια για τα συμπεράσματα της τρόικας, ωστόσο, το επικρατέστερο είναι αυτό που θα λέει ότι η ελληνική οικονομία δε μπορεί να ξεφύγει από το τούνελ για τα επόμενα… 10 χρόνια. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η τρόικα θα περιγράφει με μαύρα χρώματα την οικονομία και θα συστήνει νέο κούρεμα του χρέους, αλλιώς δε βγαίνει το πρόγραμμα.
Αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα και προαναγγελία εξόδου από το ευρώ, ωστόσο, για το θέμα θα υπάρξει πολιτική λύση. Αν η Ελλάδα δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της τότε η Σύνοδος Κορυφής θα επιλέξει έναν συμβιβασμό, και πάλι οδυνηρό για την Ελλάδα. Δηλαδή πολύ σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα το ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Reuters αναφέρει ότι οι περικοπές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 30 δισ. προκειμένου να μειωθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο. Ασφαλώς πρόκειται για εκτιμήσεις και για σενάρια που σχετίζονται και με τις ευρωπαϊκές ισορροπίες αλλά και τις γερμανικές εκλογές.
Το πρακτορείο επίσης στα σενάριά του αναφέρει και άλλα δύο: το ένα ότι υπάρχουν αποκλίσεις από την πλευρά της Ελλάδας αλλά μπορεί να ξαναμπεί σε τροχιά και το δεύτερο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και χρειάζεται νέο χρηματοδοτικό πακέτο.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει ως συνέπεια να χάνει η Γερμανία 2,5 δισ. ευρώ ετησίως για πάρα πολλά χρόνια.
Οι αποκρατικοποιήσεις που είναι;
Η τρόικα από την πλευρά της πιέζει για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ακινήτων. Ωστόσο, στο σημείο αυτό η…. κυβέρνηση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Εδώ το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν έχει ακόμη διοίκηση ή μάλλον έχει … δύο. Τον Αθανασόπουλο που δεν έχει παραλάβει και τον Μητρόπουλο που δεν έχει παραδώσει ενώ στο δ.σ. είναι ακόμη η… Ζωηρού του Καρατζαφέρη. Πώς λοιπόν θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε να πειστεί η τρόικα ότι είμαστε σοβαροί; Μέχρι πότε θα μιλάμε για τη ΔΕΠΑ, τον ΟΔΙΕ, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, το Ελληνικό; Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι προχωρούν κι ακόμη στάσιμα είναι.
Έλεος πια. Ας ξεκουνηθούν επιτέλους, διότι το εύκολο είναι να κόβεις μισθούς και συντάξεις. Το δύσκολο είναι να παράγεις έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου